Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svar til Hylland Eriksen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISLAM: Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll kommer 28/9 med tre konkrete spørsmål om nettstedet HonestThinking som de mener jeg bør besvare. Det gjør jeg gjerne. Dessuten fremmer de en og annen frisk påstand som jeg ønsker å kommentere. Deres første spørsmål lyder: «Hva kommer det da av at nesten alle innleggene på nettstedet er negativt vinklede artikler om islam og muslimer?» Vel, dette er et dilemma, og problemet er tidligere drøftet på våre nettsider. Vi innser at vår rapportering i en viss forstand er ubalansert, men har inntil videre valgt å holde fast på denne linjen fordi vi mener de vanlige mediene underrapporterer problemer og utfordringer knyttet til innvandring og/eller islam.

ERIKSEN og Tretvoll fortsetter med å påstå at for oss er det «åpenbart ikke «relevante data» at en belgisk høyreekstremist i våres skjøt og drepte en svart barnepike og toåringen hun passet på». Dette er skivebom, for saken ble omtalt på våre nettsider 13/5, og har ligget ute siden da. Vi rapporterer også om lignende saker i den grad vi har kapasitet til det.Forfatterne spør så hvordan vi bidrar til å nyansere lesernes verdensbilde. Vel, vi mener det er ganske klart at HonestThinking jevnlig kommer med synspunkter på både nyheter og andres meningsytringer som man ikke uten videre finner i mainstream media, og vi tror dette er noe av grunnen til at såpass mange politikere, forskere og mediefolk jevnlig er innom våre nettsider. Om det ikke var slik, hadde Eriksen og Tretvoll neppe tatt seg bryet med å utnevne oss til en av sine viktigste meningsmotstandere.

FORFATTERNES antydning om at vi formidler «fordomsfulle overforenklinger og forhastede slutninger», stiller vi oss uforstående til. Kanskje de kunne komme med noen eksempler?De to avslutter med følgende, triumferende spørsmål: «Når skrev www.honestthinking.org sist om diskriminering av muslimer?» Slik hadde de neppe uttrykt seg om han hadde gjort hjemmeleksene sine. Saken er jo den at vi har skrevet om dette ved en rekke anledninger. La meg kort nevne noen.Shabana Rehman er en viktig stemme i norsk offentlighet, men vi kritiserte henne i etterkant av det beryktede mulla-løftet. Vi mente dette var respektløst både mot mullaen og mot muslimer generelt.

LIKE FØR karikaturstriden eksploderte, ringte vi til en av våre muslimske venner, og uttrykte vår bekymring for hvordan denne saken utviklet seg. I samråd med vår venn skrev vi et åpent brev til Jyllands-Posten der vi anbefalte avisen å be muslimene om unnskyldning. Vi har senere kommet i tvil om vi muligens gikk litt langt i vårt forsvar for muslimene den gangen, men vi mener fortsatt at denne saken var en uklok og unødvendig provokasjon. Og ved flere anledninger har vi påpekt det hykleriet som kommer til uttrykk når noen vil ha ubegrenset innvandring fra muslimske land, samtidig som man implisitt gir uttrykk for at muslimene bør slutte å ta sin egen religion på alvor. Dette er mildt sagt respektløst. Et samfunn som opphøyer løgn, fortielser, skjønnmaling og utopi til offisiell politikk, kan ikke overleve i det lange løp. Et slikt samfunn vil bli radikalt omformet, enten ved at folket reiser seg mot politikerne, eller ved hjelp av ytre krefter. HonestThinking tror at både Eriksen, Tretvoll og en rekke andre av innvandringsdebattens keisere mangler klær, og vi ser det som vår oppgave å avsløre dette.

DET LIKER Hylland Eriksen tydeligvis dårlig, og hans argumentasjon den siste tiden tyder på at han begynner å bli desperat. Det er forståelig, for han har vært en sentral premissleverandør for en innvandringspolitikk som er i ferd med å få katastrofale følger. Det er alltid ubehagelig å bli innhentet av virkeligheten.Dersom Eriksen mener at hans optimistiske, kosmopolitiske visjon om «tverrkulturelle allianser» basert på «syltynn universalisme» er noe mer enn same shit - new wrapping, så er det på tide at han bytter ut surmuling over trangsynte meningsmotstandere med det å teste sine luftige tanker mot virkeligheten.

FOR DERSOM Eriksen og Tretvoll faktisk mener at det rammeverket de resonnerer innenfor, har noe som helst med virkeligheten å gjøre, da bør de demonstrere dets fortreffelighet ved å bruke det til å komme med håndfaste forutsigelser om utviklingen i Europa de nærmeste årene. Et urimelig krav? Langt ifra. Vi har allerede kommet med slike forutsigelser, og ser gjerne at disse blir målt opp mot tilsvarende fra dem som holder seg til andre paradigmer enn det vi gjør. Det er slik viten-skapelig innstilte folk jobber.