«The Crown»:

Svarer etter kritikken

«The Crown» har fått kritikk for å framstille de historiske hendelsene i serien galt. Den britiske kulturministeren vil ha en fakta-advarsel. Det er filmstjerna Helena Bonham Carter, som spiller prinsesse Margaret i serien, enig i.

SVARER: Filmstjerna Helena Bonham Carter mener «The Crown» har et ansvar for å fortelle seerne at det historiske dramaet ikke er basert på fakta. Foto: Netflix/Courtesy Everett Collection/NTB.
SVARER: Filmstjerna Helena Bonham Carter mener «The Crown» har et ansvar for å fortelle seerne at det historiske dramaet ikke er basert på fakta. Foto: Netflix/Courtesy Everett Collection/NTB. Vis mer
Publisert

«The Crowns» fjerde sesong har fått mye kritikk for å framstille de historiske hendelsene i serien galt.

Seinest mandag gikk den britiske kulturministeren, Oliver Dowden, ut og ba Netflix om å spille en «helseadvarsel» før «The Crown», slik at seerne er klar over at det historiske dramaet ikke er basert på fakta.

Kulturministeren mener at yngre seere, som ikke har levd gjennom hendelsene serien tar opp, kan få inntrykket av at «The Crown» er nøyaktig gjengivelse av historien.

- Dette er et vakkert produsert verk, men som med andre serier bør Netflix informere om at «The Crown» ikke er basert på fakta, sa Down til The Guardian.

Svarer etter kritikken

Nå svarer Helena Bonham Carter, som spiller prinsesse Margaret i serien, etter den massive kritikken.

I en offisiell podkast for serien åpner skuespilleren opp om hva hun tenker om kritikken.

Ifølge The Guardian sier Carter blant annet i podkasten at «det er viktig å skille mellom deres versjon og den virkelige versjonen».

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Hun legger heller ikke skjul på at serien er dramatisert, og mener «The Crown» har et «moralistisk ansvar» for å fortelle seerne at det historiske dramaet ikke er basert på fakta.

Carter blir imidlertid ikke å se på skjermen igjen i neste sesong av serien. Da overtar Lesley Manville stafettpinnen.

Det har ikke lykkes The Guardian å få en kommentar fra Netflix.

Kritisert

På nåværende tidspunkt blir seerne advart om at «The Crown» inneholder nakenhet, sex, vold og spiseforstyrrelser, i tillegg til at den er anbefalt for seere over 15 år.

Alt fra hvordan dronning Elizabeth er kledd til prins Charles sin fisketeknikk har blitt kritisert for å være galt framstilt i serien.

Vi har faktasjekket

Dagbladet har faktasjekket flere av de mye omtalte hendelsene i serien. Blant hendelsene som faktisk skjedde var da den arbeidsledige Michael Fagan brøt seg inn på Buckingham Palace ved to anledninger, og klarte å ta seg helt inn til dronningens soverom den siste gangen. Hva som skjedde der, er ikke helt klart.

- Det er litt motstridende versjoner. Ifølge dronningen snakket de om løst og fast, blant annet om barna sine. Han har sagt seinere at han var ruset og ikke husker så mye. At han bare snakket om hvordan det var å leve i Thatchers England, tror jeg ikke stemmer, har Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad sagt.

Hun påpekte at det er riktig at dronningen prøvde å ringe på hjelp da hun oppdaget Fagan, men kammerpiken støvsugde og hørte det ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer