Katarina Flatland:

Svarer på «Idol»-kritikken

Katarina Flatland (30) har full timeplan med «God sommer Norge» og «Idol». I framtida er det et helt annet TV-konsept hun drømmer om.

TILBAKE PÅ JOBB: Katarina Flatland har tilbrakt store deler av ferien på familiens feriested på Tjøme. - Det er så idyllisk at jeg noen ganger blir kvalm, sier den «God sommer Norge»-aktuelle programlederen. Her på Tjuvholmen i Oslo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILBAKE PÅ JOBB: Katarina Flatland har tilbrakt store deler av ferien på familiens feriested på Tjøme. - Det er så idyllisk at jeg noen ganger blir kvalm, sier den «God sommer Norge»-aktuelle programlederen. Her på Tjuvholmen i Oslo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Alle vil jo en eller annen gang i løpet av livet være pårørende eller syk selv, sier Katarina Flatland.

Hun har over ti års erfaring i TV-ruta. Legetittelen på CV-en er halvannet år unna. Når hun forteller om sitt framtidige drømmeprosjekt, er det i krysningspunktet mellom TV og helse - og personlige erfaringer.

NÆRT FORHOLD: Katarina Flatland er familiekjær, og har et nært forhold til pappa Hallvard Flatland. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
NÆRT FORHOLD: Katarina Flatland er familiekjær, og har et nært forhold til pappa Hallvard Flatland. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Det jeg synes kunne vært spennende å lage, er et program der seeren får ta del i noe de ellers aldri ser, og være litt flue på veggen, sier Flatland og tar en slurk iskaffe.

Var døden nær

30-åringen har selv opplevd å være pårørende. I 2010 fikk moren Anne-Lise Flatland påvist brystkreft, og i 2013 ble faren, «Casino»-programleder Hallvard Flatland, rammet av det sjeldne HLH-syndromet. Han var døden nær og lå tre måneder i koma.

Døtrene og kona våket over ham i de tunge månedene på Rikshospitalet i Oslo.

- Man går veldig inn i sin egen frykt og sorg, og tenker at alt man selv opplever kjennes likt ut for de andre rundt deg, forteller Flatland.

Det tok tid å innse at hun, søsteren og moren hadde svært forskjellige behov i den tøffe tida, for eksempel når det gjaldt tilstedeværelse på sykerommet.

EKTEPAR: Katarina Flatland og Harald Meling Dobloug ble gift i fjor sommer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
EKTEPAR: Katarina Flatland og Harald Meling Dobloug ble gift i fjor sommer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Selv om vi taklet det veldig bra sammen, har jeg tenkt i ettertid: Åh, vi burde gitt hverandre mer «slack». Men det er vanskelig å se utenfra når man står oppi det, og tenker at alle føler det samme som deg. Det gjør man jo absolutt ikke.

Vil jobbe med ektemannen

Flatland tror at erfaringene fra farens sykeleie både bevisst og ubevisst har påvirket drømmen om å lage helse-TV.

- Jeg tror det er nyttig å ha med pårørenderollen med inn i et eventuelt legeprogram, siden jeg kjenner flere sider av det.

Hun leker også med tanken om å lage TV sammen med legeektemannen Harald Meling Dobloug (30). Nøyaktig hvordan drømmekonseptet er, har hun ikke kommet fram til ennå.

- Det må være gjennomtenkt før jeg går ut i det. Det blir en helt annen side jeg ikke er vant til å dele.

Laber respons

Fram til drømmen om legeprogram blir en realitet, har Flatland nok å fylle timeplanen med. Fra mandag av leder hun «God sommer Norge» på TV 2 sammen med Petter Pilgaard, og etter det starter arbeidet med ellevte sesong av «Idol» på samme kanal.

Sistnevnte har fått kritikk for et sosiale medier-stunt, der de oppfordrer folk til å dele en video på Instagram for å få «Idol» til å besøke deres hjemsted.

En drøy måned etter at stuntet ble lansert, er det fortsatt bare TV 2, «Idol» og Katarina Flatland som har brukt kampanje-hashtagen #idolstedet på Instagram.

- Det er typisk at man tenker hva man selv vil, i stedet for å sette seg nok inn i hodene på de man prøver å engasjere, sa sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik til Kampanje tidligere denne måneden, i en sak om det manglende engasjementet.

- Er folk lei av «Idol», Katarina Flatland?

- Nei, jeg opplever egentlig ikke det. Vi har hatt veldig gode seertall forrige sesong, som er en tydelig indikator på at interessen fortsatt er høy.

Det er nesten så 30-åringen tar verbal tilfart:

- Jeg vil i hvert fall aldri kunne skjønne hvordan man går lei av «Idol»!

BONDEROMANTIKK: Katarina Flatland har tidligere ledet «Jakten på kjærligheten» på TV 2. 2017 ble hennes siste sesong med bonderomantikk før hun gikk til «Idol». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BONDEROMANTIKK: Katarina Flatland har tidligere ledet «Jakten på kjærligheten» på TV 2. 2017 ble hennes siste sesong med bonderomantikk før hun gikk til «Idol». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vil til Bygde-Norge

Flatland trekker fram flere forklaringer på fraværet av Instagram-engasjement, deriblant sommerferie-modus. Hun tror også at videooppfordringa kan ha blitt oppfattet feil.

- Jeg håper folk skjønner at hvis de melder på bygda si, må de ikke melde på seg selv til audition.

- Har det kommet godt nok fram?

- Sikkert ikke. Vi kan ikke være tydelige nok på det.

Flatland har ikke gitt opp håpet om å skape «Idol»-engasjement også utenfor de store byene.

- Vi gikk ut og sa at folk skal engasjere ordfører og det som er, og jeg skjønner at det kan virke som et stort prosjekt. Men bare send inn en video, forklar meg hvorfor for vi skal komme til din bygd, det holder i massevis.

Ifølge Flatland er nemlig ikke Norge støvsugd for talent, slik kritiske røster hevder.

- Nye folk blir 16 år og nye folk tør å melde seg på.

IDOL: Flatland med «Idol»-vinner Øystein Hegvik (til venstre) og Kristian Raanes i fjor. I 2020 er Flatland tilbake med en ny sesong av talentprogrammet. Foto: TV 2
IDOL: Flatland med «Idol»-vinner Øystein Hegvik (til venstre) og Kristian Raanes i fjor. I 2020 er Flatland tilbake med en ny sesong av talentprogrammet. Foto: TV 2 Vis mer

Jobber med Pilgaard

Flatlands programledermakker i «God sommer Norge» har bakgrunn fra en helt annen del av reality-landskapet enn «Idol».

Petter Pilgaard ble i 2009 rikskjendis som vinner av den aller første sesongen av norske «Paradise Hotel», og har i seinere år fått oppmerksomhet for forholdet til Vendela Kirsebom.

NY DUO: Katarina Flatland og Petter Pilgaard skal lede første uke av TV 2s sommersatsing «God sommer Norge», som har premiere mandag kveld klokka 20. Foto: Espen Solli / TV 2
NY DUO: Katarina Flatland og Petter Pilgaard skal lede første uke av TV 2s sommersatsing «God sommer Norge», som har premiere mandag kveld klokka 20. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Jeg tror mange har sine tanker om Petter, at han er «party» og uformell og tar ting som det kommer, sier Flatland og ler.

- Vi har jobbet litt sammen, og mitt inntrykk av ham er at han er et genuint, godt menneske. Han er ekstremt god på å få folk rundt seg til å føle seg bra.

TV 2 melder at «God sommer Norge» også skal lade opp vil valghøsten. Det blir utfordrende, tror Flatland, som blant annet får statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes i sofaen på Aker Brygge.

- Jeg synes politikere er de vanskeligste å ha som gjester, røper hun.

- Det å få profesjonelle, veldig rutinerte politikere til å snakke om private, lettbeinte saker uten å dra inn politikk, er ganske vanskelig. Men det er utrolig gøy når du får det til.

FLAU ETTER CATSUIT-OPPTREDEN: I «Lip Sync Battle» i 2016 leverte TV 2-programleder Katarina Flatland vågale dansetrinn - iført catsuit. Etter opptredenen ville hun bare synke ned i gulvet. Video: TV 2 Vis mer Vis mer Vis mer

Har blitt tante

En kjapp sammenlikning med journalistens bleke arm, avslører at Flatland ikke har tilbrakt sommeren på TV 2-kontoret.

Reiseruta har gått fra familiehytta på Tjøme til Spania og en tur innom partyøya Ibiza.

- Min søster har fått barn, så det er en ny tilværelse på hytta. Jeg er jo veldig b-menneske, og elsker å sove lenge. Det å få et barn inn - som er verdens søteste, men som vekker hytta ganske tidlig -, er en overgang, sier Flatland med megetsigende blikk.

Enn så mye hun setter pris på livet som tante, trakter hun ikke etter å stifte egen familie med det aller første.

- Jeg får jo smake på familielivet, og det er veldig, veldig fint. Samtidig som jeg tenker: guuuri, hvor deilig det er å legge meg om kvelden og ikke måtte opp om natta, sier en lattermild Flatland, mens babyhyl passende nok høres fra ei strand i nærheten.

30-åringen forteller at farens sykeleie har gitt familien et nytt perspektiv på tida sammen.

- Det er altfor lett å glemme, men når vi har gode dager på hytta, alle sammen, og det er mye folk, skriking, skråling, krangling og konkurranser, da føler jeg at vi klarer å sette ekstra pris på det.