Jonas Gahr Støre:

Svarer på kritikken: - Det ble tett

Kultur-Norge har vært rasende etter stortingsvalget hvor valgvakene tilsynelatende var «frie» for smittevernregler. Slik svarer Høyre og Arbeiderpartiet på kritikken.

FOR GOD STEMNING: Flere raser etter at påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre brøt coronareglene under valgvaken torsdag 13. september. Video: NRK Vis mer
Publisert

I kjølvannet av årets valg kom det kraftige reaksjoner på den tilsynelatende mangelen på smittevern under flere av partienes valgvaker fra landets kultursektor.

Det var spesielt bilder fra Aps valgvake som viser mangel på avstand, ekstatisk klemming og vill jubel, som har blitt delt hyppig på Facebook.

- Sånn er det nå. Alle oppfører seg som om pandemien er over, mens kulturen fremdeles lever under knallharde restriksjoner. Det er rett og slett ikke greit lenger, skrev André Trebbi, Kings of Convenience sin faste lydmann. Hans innlegg ble det av over 1500 ganger, blant andre av Bård Tufte Johansen.

Nå svarer påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre på kritikken.

- Politikerne ga ikke blaffen. Jeg tror en av de jeg klemte var søsteren min som var i lokalet. Men jeg skjønner at bildene fra de valgvakene så tett ut, men det som var prinsippet hos Arbeiderpartiet, var at man fulgte reglene med bordsetting og avstand. Men det er klart at når folk jubler, så blir det tett, sier Støre til Dagbladet.

- Forstår reaksjonen

Støre innrømmer at det var flere episoder under valgkampen som var på grensen til smittevernbrudd.

- Det var mye i valgkampen som jeg tror både Erna Solberg og jeg snakket om som ble veldig nært, så vi får jobbe og gjøre det vi kan for å holde de trygge distansene, fortsetter Støre.

FORSTÅR KRITIKKEN: Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet forstår hvorfor kultursektoren reagerer. Foto:Trine Rasmussen
FORSTÅR KRITIKKEN: Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet forstår hvorfor kultursektoren reagerer. Foto:Trine Rasmussen Vis mer

Dagbladet har kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet for en kommentar fra helseminister Bent Høie (H). Tilbake får vi svar fra statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H).

- Jeg forstår at kulturlivet reagerer. Pandemien er ikke over, og det er fremdeles viktig å holde avstand, sier Korkunc til Dagbladet.

- Jeg forstår også godt at kulturbransjen er ivrig etter å gå tilbake til normal drift. Vi vet at pandemien har vært og fremdeles er krevende for de som er avhengig av publikum i salen, fortsetter han.

- Kan ikke stilles til ansvar

Korkunc understreker at det ikke var gjort noen unntak fra reglene for valgvakene.

- En valgvake er et offentlig arrangement, og har samme krav om at arrangøren sørger for avstand, begrensninger på antall personer som er til stede, en smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring samt oversikt over deltakerne. Arrangøren kan ikke stilles til ansvar dersom deltakerne ikke følger anbefalingen om å holde avstand, så lenge arrangøren har tilrettelagt for det, sier han videre.

Dagbladet har også forsøkt å komme i kontakt med kulturminister Abid Raja (V), via kulturdepartementet, men har ikke fått svar på vårt spørsmål om han har forståelse for kultursektorens reaksjon.

Vurderes fortløpende

Også i musikkgruppa «Bransja prat» på Facebook, var reaksjonene mange. Diskusjonene gikk på hvorvidt smittevernreglene til politikerne skiller seg fra restriksjonene konsertarrangører og publikum må forholde seg til.

Dagbladet stilte spørsmål til fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad om det vil bli aktuelt å lette på tiltakene for kultursektoren, som fortsatt må overholde knallharde restriksjoner.

- Innholdet i forskriften vurderes fortløpende, ikke minst i lys av hvor mange i Norge som er vaksinert og hvor stor risikoen er for smittespredning i ukene og månedene framover, svarte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer