TUSVIK OG TØNNE: Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik har podkasten «Tusvik og Tønne» sammen. Her fra forestillingen «Krenk» i 2015. Foto: NTB scanpix
TUSVIK OG TØNNE: Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik har podkasten «Tusvik og Tønne» sammen. Her fra forestillingen «Krenk» i 2015. Foto: NTB scanpixVis mer

«Tusvik og Tønne» - podkastbråket

Svarer på kritikken

Ble beskyldt for å sette folk i en «verbal gapestokk». Nå svarer Lisa Tønne på kritikken.

I en kommentar publisert hos VG onsdag, kritiserte Erle Marie Sørheim Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik for å sette folk i en «verbal gapestokk» i sin podkast «Tusvik og Tønne».

«Hvorfor skal podkaster få være et slags frirom der man kan si hva man vil om folk?», spør blant annet Sørheim, og kritiserer komikerduoen for å være for frittalende:

«I podkasten harselerer komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne med alt og alle, ingenting er dem hellig og hvis pressens Vær varsom-plakat brukes, så er det for å snyte seg med den.»

- Ikke samme reglene

Nå svarer komiker Lisa Tønne (41) på podkast-kritikken, melder VG.

- Jeg føler ikke at podkast skal ha de samme reglene som presse. Jeg synes det er helt fantastisk å ha den podkasten, hvor vi er våre egne sjefer, hvor man får bestemme ytring og vinkling på sak, sier hun til VG.

Ifølge Tønne har podkast-paret ei grense mellom det de videreformidler av sladder, og det som allerede har vært framme i media. Hun sier man derfor ikke kommer til å høre noe i «Tusvik og Tønne» som ikke allerede har vært ute i media.

- Kan tråkke over innimellom

Hun tar imidlertid selvkritikk for å noen ganger komme med «litt krasse personkarakteristikker».

- Der kan vi sikkert legge oss litt flate. Der blir man grepet når man diskuterer en sak, også tøffer vi oss litt for hverandre. Vi kan sikkert tråkke litt over innimellom, og hvis vi føler at vi har tråkket veldig over, så må vi sende en unnskyldning, sier hun til VG.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Lisa Tønne. Sigrid Bonde Tusvik er i utlandet, og ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

- Jusen som gjelder

Advokat Jon Wessel-Aas mener lovverkets regler er de samme, uavhengig av medium. Han kjenner ikke den konkrete saken, men uttaler seg generelt.

- Vær varsom-plakaten gjelder bare for det som publiseres i medier som har meldt seg inn i Presseforbundet, og forpliktet seg til den. Er man ikke det, da er det jusen som gjelder, sier han til Dagbladet.

I fjor representerte Wessel-Aas Youtube-stjerna Dennis Vareide i søksmålet mot youtuberen Benjamin Falmark Foss, for ærekrenkelser i flere videoer.

- Noe av poenget med Vareide-saken var at vi håpet retten skulle si noe generelt om at det ikke spiller noen rolle om du er på Youtube, eller en podkast, eller om det er NRK eller Dagbladet. De samme reglene om privatlivets fred, ærekrenkelser og andre ting som står i lovgivningen, gjelder fullt ut for alle som ytrer seg offentlig, sier han.

- Urealistisk

- Det er mye som kunne passere i retten, men likevel bli felt i Pressens faglige utvalg (PFU). Han kaller pressens selvdømmeordning «en suksesshistorie», men tror ikke det er realistisk med lignende ordninger for Youtube eller podkaster.

- De enkelte bransjene må finne ut hva som passer, og lage reglene selv. For å være helt ærlig og realistisk, så tror jeg ikke det å lage etiske regelverk for de som ligger utenfor den normale pressen er veien å gå. Det tror jeg er ganske urealistisk.