Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svarer på Nobel-kritikken

Peter Handke sier han først trodde det var en spøk at han fikk årets nobelpris i litteratur, og avviser vennskap med Slobodan Milosevic.

LITTERATUR: Den østerrikiske forfattaren Peter Handke ble tildelt årets Nobelpris i litteratur - til sin egen store overraskelse. Video: Expressen Vis mer

Torsdag ble det klart at den østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Prisen for fjoråret gikk til polske Olga Tokarczuk.

Handke er svært omstridt. Da han ble tildelt den internasjonale Ibsenprisen i 2014, startet en opphetet debatt i norsk kulturliv. Forfatteren er blant annet kjent for å ha holdt tale i begravelsen til den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

Nå svarer han på kritikken i et intervju med den svenske avisa Expressen.

- Ikke venner

Forfatteren forteller avisa at han var på vei ut på tur i skogen for å plukke sopp da telefonen ringte.

- Det kom som en overraskelse. Da jeg forlot huset, trodde jeg at det var en spøk. Jeg sa det ikke engang til kona mi, sier han.

Så begynte telefonen å ringe igjen, og det gikk opp for ham hva som hadde skjedd. Likevel ble han i skogen i fem timer.

Handke har tidligere fortalt svenske Dagens Nyheter at han mener Svenska Akademien har gjort et «modig valg».

- Jeg er ikke en politisk mann, men i løpet av livet mitt har det blitt klart at jeg forteller historier på en annen måte enn avisene. Det ble en slags skandale i den såkalte verden. Så det er modig av Akademien å velge meg, sier han til Expressen.

- Min plikt

Ifølge The Guardian har Handke blitt anklaget for å benekte folkemordet i Srebrenica, og tekstene hans om Balkan-krigen leses av noen som en støtte til serberne.

- Jeg var ikke venn med ham (Milosevic, journ.anm.). Jeg besøkte ham i fengslet fordi jeg ble bedt om det. Jeg følte det var min plikt. Jeg møtte ham aldri som president, sier Handke til Expressen.

Han sier han har besøkt mange slags mennesker i fengsel, ikke bare den omstridte presidenten, som i 2002 ble stilt for Den internasjonale domstolen i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser.

- Det er ikke opp til meg å være dommer. Jeg gikk dit for å lytte. For en forfatter er det mest naturlige i livet. Da Milosevic døde, ba familien meg om å komme i begravelsen. Det gjorde jeg.

Videre forteller han at han ikke har lest 2018-vinner Olga Tokarczuk, og at han jevnt over ikke leser så mye samtidslitteratur.

- En skandale

Flere har reagert på valget av Handke. Aage Borchgrevink, bokanmelder i Dagbladet og seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, mener det er en skandale at han får Nobelprisen.

- Jeg synes dette er en helt selvdestruktiv avgjørelse av Akademien. I det året hvor vi forventer at de ser prisen i en politisk kontekst, så velger de så suverent å se bort fra det med den ene prisen sin, sa han til Dagbladet i går.

Han viser til de politiske kontroversene rundt forfatteren.

- Det å skille litteratur fra politikk, slik Akademien ser ut til å gjøre i begrunnelsen sin, synes jeg er et naivt og elendig litteratursyn, sier han.

Anmelderkollega Cathrine Krøger i Dagbladet er kritisk til begge prisene.

- At det er to europeere som mottar prisen, er i beste fall rart, og i verste fall en litterær skandale. Nå har de øynene på seg, de har til og med rykket ut og sagt at de ikke skal være eurosentriske, og så gjør de det likevel.

- En favoritt

Forfatter Jon Fosse, som selv var en favoritt i forkant av annonseringen, er imidlertid positiv til vinneren.

- Handke har vært min favoritt i mange år, og jeg er svært glad for at han får prisen i år! Det er ikke uten grunn at jeg har oversatt to stykker av ham, sier han i en pressemelding sendt ut av Det Norske Samlaget.

Fosse har oversatt Handke-stykkene «Dei vakre dagane i Aranjuez» og «Stendig storm».

Norske Pelikanen forlag har utgitt essay, skuespill og en roman av Handke. Forlegger Eirik Bø er storfornøyd.

- Jeg er veldig glad for det, det er gøy for oss som har utgitt ham de siste åra. Han er selvfølgelig en kontroversiell figur. Likevel er det nesten litt forventet. Jeg tenkte innerst inne at Akademien ikke ville klare å gjøre noe så opplagt som å gi prisen til to kvinner, men heller velge en kontroversiell mann, sier han til Dagbladet.

Redaktør i litteraturtidsskriftet Vinduet, Maria Horvei, er på sin side overrasket og sjokkert over at Den svenske Akademien, etter alle turbulensen, tør å gi prisen til Handke.

- Jeg forstår ikke at Akademien har turt å gå inn i dette minefeltet, spesielt etter alt bråket rundt dem. De er hvert fall ikke redde for kontrovers. Dessuten, hvor kontroversielt er det? Han er på sett og vis et urbilde på en nobelprisvinner: mannlig, middelaldrende, hvit og mellomeuropeisk, sa hun til Dagbladet i går.

Hun er imidlertid svært positiv til prisen til Tokarczuk.

- Målløse

Valget av Handke får også hard kritikk internasjonalt. Blant annet går amerikanske PEN (forening for skribenter og forfattere, journ.anm.) hardt ut mot Svenska Akademien.

I en pressemelding understreker de at de svært sjelden kommenterer andre organisasjoners avgjørelser, men at de nå ser seg nødt til å gjøre et unntak.

- Vi er målløse over avgjørelsen om å gi prisen til en forfatter som har brukt sin stemme til å underminere historiske fakta, og til å gi offentlig støtte til gjerningspersonene bak folkemord, som den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic og den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic, skriver forfatter og president i amerikanske PEN, Jennifer Egan, i en pressemelding på organisasjonens nettside.

Den slovenske forfatteren Miha Mazzini sammenlikner Handke med norske Knut Hamsun i en uttalelse til The Guardian:

- Noen kunstnere har solgt sjelen sin for ideologi, som Hamsun og nazismen. Andre har solgt den for hat, andre for penger eller makt. Men det som støter meg mest av alt, er Handkes naivitet overfor Milosevic-regimet, sier han til den britiske avisa.

Den slovenske filosofen Slavoj Zizek langer også ut mot Handke, og viser til uttalelser forfatteren kom med i 2014.

Ifølge The Washington Post uttalte han da at prisen burde avskaffes, og at den sto for en «falsk kanonisering» av litteraturen.

- At Handke nå får prisen, viser at han hadde rett, sier Zizek til The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling