Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jul i blodfjell»

Svarer på slakten

Komiker Atle Antonsen svarer etter at «Jul i Blodfjell 2» fikk en ener på terningen av Aftenpostens anmelder.

OMDISKUTERT: Nå kommer andre sesong av julekalenderen Jul i Blodfjell, og Svein og Nanna får en ny julete krimgåte å løse. Vis mer

Søndag var det premiere på TVNorges «Jul i Blodfjell 2» - oppfølgeren til den populære tv-kalenderen fra 2017.

På rollelista står en stjernerekke av skuespillere og komikere, blant andre Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Kevin Vågenes, Espen Eckbo, Jon Øigarden, Atle Antonsen, Emilie Skolmen og Jakob Schøyen.

«Drepende kjedelig»

Hele 396 000 nordmenn hadde sett første episode dagen etter premièren, ifølge Kampanje. Og både Dagbladets og Dagsavisens anmeldere likte det de så: Begge trillet en femmer på terningen.

Det gjorde derimot ikke Aftenpostens anmelder Ingrid Åbergsjord. Hun slaktet serien, under tittelen «Drepende kjedelig julekalender».

- Selv om flere av Norges beste komikere er samlet i Jul i Blodfjell 2, har ikke serien ett eneste morsomt øyeblikk, skrev anmelderen.

Dommen? Terningkast en.

Det fikk komiker og skuespiller Atle Antonsen til å ta til tastaturet, dagen etter at han først hadde kommentert de to femmerne i en egen post på Instagram.

- Etter to rimelig panegyriske femmere gitt av to enkeltmennesker i Dagbladet og Dagsavisen har individet og anmelder Ingrid Åbergsjord i Aftenposten ikke funnet en eneste kvalitet av noe slag i Jul i Blodfjell 2 og gir hele sulamitten terningkast en, skriver Antonsen på Instagram.

Atle Antonsen spiller Toto Juul i den velstående Juul-familien i serien.

Antonsen spekulerer i hva som kan være grunnen til at anmeldelsene spriker sånn.

«Markeringsbehov»

- Det KAN selvsagt være markeringsbehov (det er gøy å være litt fersk anmelder og forsøke å skrive minneverdig slakt, skjønner henne jeg) fra Ingrid Åbergsjord, men det KAN jo pokker meg hende hun har rett også? Med andre ord burde egenlig ingen møtt opp på jobb til dette prosjektet for vi har muligens laget verdens aller dårligste serie, skriver Antonsen.

Overfor Dagbladet utdyper komikeren:

- Jeg har skrevet om alle tre anmeldelsene, de to femmerne først. Og syns det var gøy og interessant med så stort spenn, passet fint å følge opp med Aftenposten sin etter instaposten dagen før, skriver Antonsen på SMS.

Han understreker at de to postene må ses i sammenheng. I den første posten om femmerne skriver han at «Husk for all del at anmeldere er helt vanlige folk og subjektive enkeltpersoner» og at «det kan fortsatt være dritt, husk det.»

Antonsen mener at spriket i anmeldelsene beviser at «humor ofte er en personlig og smaksmessig øvelse som setter anmeldere på en tidvis vanskelig og noen ganger litt umulig oppgave».

- Og minner oss på at anmeldere er mennesker og enkeltindivider de også, ikke en fasit. Særlig når ytterpunktene blir så store. Syns det var litt underholdende og da interessant, skriver Antonsen.

«Passivt-aggressivt»

Men ikke alle mener at hans kommentarer om Aftenpostens anmelder er greie.

- Klarer ikke å skjønne hvorfor en fyr som Atle Antonsen som har absolutt alt må gjøre seg så liten ved å liksom truende og passivt-aggressivt skrive om en anmelder på denne måten, skriver Twitter-bruker Anders Skyrud Danielsen.

- Hvis det var et forsøk på en vits, synes jeg Atle Antonsen bomma akkurat denne gangen, utdyper Skyrud Danielsen overfor Dagbladet.

- Det er et vanskelig dilemma for mange som skaper kunst at det blir anmeldt, og så føler man trang til å svare. Men å forsvare seg med et angrep på anmelderen, synes jeg ikke sto seg godt, sier Skyrud Danielsen, som for øvrig liker de første episodene av «Jul i Blodfjell 2».

Selv ønsker ikke anmelder Ingrid Åbergsjord å kommentere Antonsens instagram-post. Men kulturredaktør i Aftenposten, Cecilie Asker, synes det er uproblematisk at Antonsen svarer på slakten slik.

- Tåler det

- Det er et privilegium å få skrive meningsbærende tekster i store medier, og redaksjonen må ha takhøyde nok til å tåle reaksjoner, sier Asker til Dagbladet.

Hun har forståelse for at det å få en såpass dårlig karakter kan oppleves tungt.

- Da må det være rom for reaksjoner. Det tåler våre anmeldere. Vi har nulltoleranse for trakassering eller trusler, men det opplever jeg på ingen måte at dette er, sier Asker.

- Det er et stort sprik i anmeldelsene her?

- Jeg vil ikke diskutere meningsinnholdet, hvorvidt den ene eller andre anmeldelsen er riktig. Så lenge det ikke har skjedd brudd på vårt etiske regelverk eller journalistiske retningslinjer, og det er det ikke noe som tyder på her, så har anmelderne min fulle tillit, sier Asker, som er glad for at Aftenpostens anmeldelser engasjerer og diskuteres.

Hun presiserer for øvrig at anmelder Ingrid Åbergsjord ikke er en uerfaren anmelder slik Antonsen antyder, men tvert imot har anmeldt film og tv-serier for Aftenposten helt siden 2013.

KAN TOLKES: Atle Antonsen mener det er viktig å se de to innleggene i sammenheng. Her fra en teaterlansering i 2017. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KAN TOLKES: Atle Antonsen mener det er viktig å se de to innleggene i sammenheng. Her fra en teaterlansering i 2017. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Atle Antonsen innrømmer at kommentaren om anmelderen bare var en «ukvalifisert antydning».

Twitter-kritikken fra Skyrud Danielsen skjønner han derimot ikke.

- Men alt kan jo tolkes dit man ønsker selv, også det jeg skriver. Men han ser kanskje ikke det siste innlegget i sammenheng med det første? For det er jo det eventuelt underholdende her. Jeg ser ikke noe passiv-agg i det hele tatt jeg altså, det var litt pussig tolket, skriver Antonsen.

- Ikke en fasit

Leder i Kritikerlaget, Heidi Bale Amundsen, mener at spriket i anmeldelsene av «Jul i Blodfjell 2» viser hvor viktig det er å ha flere anmeldelser.

- Det finnes selvfølgelig visse kriterier for en anmeldelse, men det er opp til hver enkelt anmelder å velge hvilke kriterier han eller hun legger vekt på. Poenget er at en anmeldelse ikke er en fasit på hva en kulturproduksjon er, og da er det viktig at flere stemmer høres, sier Bale Amundsen.

Hun mener Antonsens innlegg er innenfor det en anmelder må tåle.

- Når du ytrer deg i offentligheten, enten det er som anmelder eller kulturprodusent, må du tåle noe kritisk respons.

- Hvor vanlig er det at folk tar til motmæle og kommenterer en slakt?

- Det hender jo. Med nye medier har man muligheten til det, og så lenge man holder en anstendig samtaleform og forholder seg til sak snarere enn person, mener jeg at en bred samtale om kulturproduksjoner er positivt for feltet, sier Bale Amundsen.

Dagbladets tv-anmelder Christopher Pahle har vært med på å lage «Jul i Blodfjell». Serien ble derfor anmeldt av en ekstern anmelder hos Dagbladet, og Pahle har ikke vært involvert i denne artikkelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media