Lily Collins:

Svarer på «Tolkien»-kritikken

– Vi har laget en hyllest til ham og er svorne fans, sier Lily Collins, som spiller en av hovedrollene i «Tolkien».

BRORSKAP: «Tolkien» tar for seg J. R. R. Tolkiens skoleår og opplevelser under første verdenskrig, men har ikke støtte hos forfatterens familie. Video: Fox Searchlight Vis mer

LONDON (Dagbladet): Da Lily Collins var barn, fløy hun rundt i hagen til popstjernefaren Phil i sørengelske Surrey og fabulerte om Tolkien-universet.

- Jeg lekte at det var alver og feer overalt, forteller hun når Dagbladet møter henne i London.

Drømmen ble derimot knust da hun i voksen alder prøvespilte for Peter Jackson, mannen bak de feirede «Ringenes herre»- og «Hobbiten»-filmatiseringene.

- Jeg stilte på audisjon for en av alverollene – sannsynligvis som en av mange hundre – og fikk den altså ikke, fortsetter vesle, vevre Collins.

- Desto mer naturlig føles det, noen år senere, å spille dama som delvis inspirerte – og som iallfall fungerte som en muse under tilblivelsen av – disse skikkelsene.

IKKE ENIG: – Det finnes neppe noen bedre måte å introdusere arbeidet hans til et nytt publikum på, sier Lily Collins om den nye filmen om John Ronald Reuel Tolkien, forfatteren av «Ringenes herre». Filmen har møtt kritikk fra Tolkiens familie. Foto: NTB scanpix
IKKE ENIG: – Det finnes neppe noen bedre måte å introdusere arbeidet hans til et nytt publikum på, sier Lily Collins om den nye filmen om John Ronald Reuel Tolkien, forfatteren av «Ringenes herre». Filmen har møtt kritikk fra Tolkiens familie. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tilbakeviser kritikken

I snart kinoaktuelle «Tolkien» tolker Collins nemlig Edith Bratt, kvinnen den verdensberømte forfatteren giftet seg med i 1916.

Finske Dome Karukoskis biodrama skildrer hvordan tittelpersonen fikk Oxford-studiene sine avbrutt av første verdenskrig, og hvordan de redselsfulle opplevelsene der farget skrivingen hans.

Tolkiens arvinger uttalte nylig at de ikke går god for filmen. Det stiller Collins seg uforstående til.

– Vi har laget en hyllest til ham og er svorne fans, kontrer hun med spraglete bomullskjole og matchende pappkaffekrus.

- Det finnes neppe noen bedre måte å introdusere arbeidet hans til et nytt publikum på, samtidig som det åpner folks øyne for hans egen historie. Det var det vi hadde som mål, og vi er veldig stolte av resultatet, legger hun til.

EKTEPAR: Nicholas Hoult og Lily Collins spiller ekteparet J.R.R. Tolkien og Emily Bratt. Foto: Twentieth Century Fox
EKTEPAR: Nicholas Hoult og Lily Collins spiller ekteparet J.R.R. Tolkien og Emily Bratt. Foto: Twentieth Century Fox Vis mer

Skrev om forstyrrelser

Collins, som snakker kav amerikansk etter å ha tilbrakt ungdommen hos mora Jill Tavelman i California, sier hun identifiserer seg med Tolkien på flere områder. For det første skal hun ha skjønt tidlig at hun var skåret for en kunstnerisk karriere.

- Jeg var med i et TV-show her i England allerede da jeg var to, uten at jeg tror det var utslagsgivende. Men jeg kom med i musikaler og stykker straks vi hadde flyttet da jeg var seks: «Grease», «Into the Woods», «Cats», «Fiddler on the Roof» – hele bunten. Jeg bare elsket å stå på scenen.

For det andre har hun en bokutgivelse på samvittigheten. I 2017 forelå memoarene «Unfiltered: No Shame, No Regrets, Just Me», hvor hun blant annet letter på sløret om spiseforstyrrelser.

- Jeg hadde mottatt masse meldinger via sosiale medier fra jenter verden over om ting de var usikre på og bekymret for, forklarer hun.

- Jeg syntes de var så modige. Jeg så jo bildene av dem, så det foregikk ikke anonymt. Dermed tenkte jeg at jeg skulle være like tøff. Jeg tenkte at det kunne hjelpe dem til å føle seg mindre alene, og at veien dit kunne bli terapeutisk for meg.

Feiret i cowboystøvler

- Hvordan var det å fylle 30 forleden?

- Å, det var flott. Det kom jo til å skje uansett, så jeg tenkte jeg like godt kunne innta en positiv holdning. Jeg holdt på med filming i Alabama, og to av de beste vennene mine kom ned på besøk. Vi feiret med 36-timers biltur til Nashville, hvor vi red på hest, dro på «honky-tonk»-bar og dresset oss opp i cowboystøvler og -hatter. Det var ren, uskyldig moro. Så kjørte jeg tilbake og stilte på jobb igjen.

- Hva skjedde egentlig på den Jackson-audisjonen?

- Ha, jeg gjorde det ikke særlig skarpt.

Lilly slo Lily

- Husker du prosessen?

- Ja, jeg husker jeg kom inn, og det ikke fantes noe manuskript. Det fantes bare noen få, hemmelighetsstemplede sider. Jeg satt på en sofa, som ofte er tilfelle, og ble bedt om å snakke alvespråk. Aberet var at jeg måtte finne det opp selv.

- Hvilken rolle var det for?

- Jeg tror det var den som til slutt gikk til Evangeline Lilly. Med andre ord gikk den til en Lilly – bare ikke denne.

Collins byr på sitt bredeste Hollywood-smil.

- Men ærlig talt var det en ære kun å få prøve seg.