Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Svart arbeid

Svart arbeid, er det så farlig?

Det er dessverre ikke overraskende at 4000 renholdsselskaper driver ulovlig i Norge, heller ikke at sjansen for å bli tatt hvis du selger eller kjøper svarte tjenester i hjemmet er lik null.

SORT HULL: - Agendas beregninger tyder på at nordmenn kjøper ti millioner renholdstimer i året. Dersom skattetapet som følge av svart arbeid i Norge er på nivå med det svenske, går staten årlig glipp av 60 milliarder skattekroner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SORT HULL: - Agendas beregninger tyder på at nordmenn kjøper ti millioner renholdstimer i året. Dersom skattetapet som følge av svart arbeid i Norge er på nivå med det svenske, går staten årlig glipp av 60 milliarder skattekroner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Kaia Storvik, nestleder i tankesmien Agenda
Kaia Storvik, nestleder i tankesmien Agenda Vis mer

Har du noen gang stjålet i butikken? Det har jeg. Jeg var enten en skikkelig udugelig tyv, eller så hadde jeg maks uflaks, for jeg ble tatt på første forsøk. 11 år, med en sjokolade knuget opp i ermet.

Det er fortsatt litt vanskelig å sette ord på følelsene mine i det øyeblikket. Angsten for hva som ville skje når alle fikk vite. Kroppen var iskald, magen mørk, varm og uggen av skam.

Hvorfor følte jeg så mye for en sjokolade som kostet fem kroner? Det var selvsagt fordi jeg hadde lært og visste at det er fundamentalt galt å stjele. Å stjele er ikke bare en handling, det gjør noe med deg, definerer deg både i egne og andres øyne. Slik er det med veldig mange kriminelle handlinger i Norge. Det er utenkelig for folk flest å begå dem. Men det finnes unntak. Å kjøpe svart arbeid er det veldig mange som synes er helt greit.

Tallene i den nye rapporten fra SINTEF og NTNU, som Dagbladet har skrevet om, er helt i tråd med de vi lenge har visst om svart arbeid i private hjem i Norge. Stadig flere kjøper renholdstjenester i hjemmet, og en veldig stor andel av dette arbeidet gjøres svart. Vi vet at det samme gjelder oppussing og andre tjenester. Dette skjer selvsagt fordi det er mye billigere å handle svart enn hvitt.

Men bruk av svart arbeidskraft er ulovlig, og det er alvorlig. Agendas beregninger tyder på at nordmenn kjøper ti millioner renholdstimer i året. Dersom skattetapet som følge av svart arbeid i Norge er på nivå med det svenske, går staten årlig glipp av 60 milliarder skattekroner. I tillegg er det å betale folk svart med på å skape en underklasse av rettighetsløse arbeidere. Og det bidrar til å utkonkurrere seriøse bedrifter og virksomheter.

Svart arbeid i dag er mer alvorlig enn det var før. For en generasjon siden var svart arbeid på privaten at du betalte naboen din under bordet for å gjøre litt ekstra snekkerarbeid i helgene, eller være dagmamma en periode.

Dette var folk som levde godt innenfor det sosiale sikkerhetsnettet. I dag handler dette om mennesker, mange av dem innvandrere, som utelukkende jobber svart og dermed ikke har noe sosiale sikkerhetsnett som forsikringer eller pensjonsordninger. I tillegg er det svarte arbeidsmarkedet, slik Dagbladet har vist gjennom en lang rekke artikler, nå uløselig knyttet til alvorlig kriminalitet både innenfor og utenfor Norges grenser.

At de nye tallene ikke overrasker, betyr altså ikke at det som skjer ikke er alvorlig. Tvert imot. Og det burde få en regjering som hittil har gjort altfor lite, til å få opp farten og få på plass nye tiltak. Det er – heldigvis – mye vi kan gjøre.

Agenda har foreslått en rekke tiltak regjeringen gjerne kan la seg inspirere av. Vi forslår blant annet at skatteetaten må prioritere og gjennomføre kontroller i privatmarkedet, gjerne i samarbeid med andre etater. Og – at man prioriterer og straffeforfølge dem som blir tatt, ettersom dette handler om alvorlig kriminalitet.

Skattemyndighetene bruker i dag lite krefter på å avsløre svart arbeid i norske hjem. Det gjør at mange opplever at risikoen knyttet til å kjøpe svarte tjenester er lav, eller for å si det litt tydeligere:

Sjansen for å bli tatt er lik null. Samfunnet har gjort det så risikofritt å bryte loven på dette området, at det åpenbart oppleves som at det «egentlig» er lov. Slik kan vi ikke ha det. Det må i tillegg bli enklere å handle hvitt. I dag kan det være vanskelig for forbrukere å orientere seg i jungelen av informasjon og sjekke alle opplysningene om et selskap.

Det finnes trolig en god del som tror de følger reglene, men i praksis handler på det svarte markedet. Innen renhold finnes allerede en offentlig godkjenningsordning som kan bidra til bedre kontroll med hvilke virksomheter som har lov til å levere tjenester. Private husholdninger som kjøper renhold fra en virksomhet bør på lik linje med andre oppdragsgivere være pliktig til å sjekke at bedriften de handler fra er offentlig godkjent.

Informasjonen må i tillegg være der forbrukeren finner leverandørene sine. Formidlere som Finn, Anbudstorget og MittAnbud bør pålegges å bare formidle godkjente aktører. De bør også formidle sjekklister som forbrukeren selv kan anvende. Flere av formidlerne gjør allerede en god jobb på dette området. Et pålegg kan gjøre det enklere å stille strengere krav for den enkelte portal, og sikre at de som gjør en god jobb på egen hånd ikke taper i konkurransen mot andre mer slepphendte aktører.

At så mange kjøper svarte tjenester, handler også om verdier. Dette handler om mennesker vi slipper inn i hjemmene vårt, uke etter uke, år etter år. Nordmenn flest har og forventer anstendige forhold på jobb, og det vil jeg tro de fleste ønsker at barna våre skal ha også. Hva lærer vi barna våre når vi lar mennesker så nær oss jobbe helt uten rettigheter og beskyttelse? Både om arbeidsliv og om hvordan man skal behandle andre?

Vi vet at alt henger sammen med alt, og at holdninger og verdier skapes hjemme. De aller fleste av oss ville aldri vurdert å stjele ting vi ønsker oss, men ikke har råd til å kjøpe. Med svart arbeid stiller det seg annerledes. Min karriere som tyv ble veldig kort. Mange barn og ungdommer stjeler litt i butikken. De aller fleste slutter med det i god tid før de blir voksne. Heldigvis, både for dem og for oss som samfunn.

Med svart arbeid er det omvendt. Vi begynner å kjøpe slike tjenester som godt voksne, og vi fortsetter med det i stort omfang. Det haster å rydde opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media