Svart for Zwart

LOS ANGELES (Dagbladet): Harald Zwart får hard medfart av filmkritikerne i USA. Nordmannens Hollywood-debut må dessuten slåss mot Sylvester Stallone og actionfilmen «Driven» på kinoene i USA denne helga.

New York Post mener filmen er en tidlig, men sterk kandidat i kategorien «årets verste film» og at den er en av de minst suksessfulle kopiene av Quentin Tarantinos svart-komi stil. The New York Times synes regissør Zwart tilbyr for mye på én natt; «det er som en unge som skal vise fram alle lekene sine på én gang» , og får støtte fra vestkystens største avis: «One Night at McCools» er en natt for mye, mener Los Angeles Times . CNN er også lunkne. De skriver at det er «mer blod enn latter» i filmen, mens USA Today synes filmen er «rar, men med skummende brygg». Avisa gir filmen to og en halv stjerne av fire mulige - og om det er en trøst for Harald Zwart og kona og medprodusent Veslemøy Ruud Zwart, som nå har slått av Hollywood-ståket og ferierer i Norge: Sylvester Stallone får én stjerne av samme avis og «rødt flagg» fra alt og alle for sin racerbilfilm.

- Europeisk humor

Entertainment Weekly karakteriserer filmen som «flat som en gammel øl» , og får støtte fra filmmagasinet Variety . ABC Radios filmkritiker, Bill Diehl, er blant de amerikanske filmkritikerne som har latt seg forføre av den zwarte humoren. Han mener filmen er en «djevelsk vilter lek» . Hollywood Reporter synes det er befriende å se en film som arbeider mot publikums forventninger. Filmmagasinet synes filmen er vittig med en «goofy» sjarm, som minner langt mer om britisk komedie enn amerikansk.

Hollywood Reporter har utvilsomt rett i at dette er en europeisk film, det viser også de gjennomgående langt hyggeligere kritikkene fra England, der filmen nå ligger på 6. plass på ti-på-topp-lista. Først 6. juli kommer filmen på kino i Norge.

Tøff kamp

De svake anmeldelsene kommer som en overraskelse på USA Films, som nå har distribuert filmen til kinoer over hele USA og Canada. Tilbakemeldingene fra publikum skal derimot være gode, men det spørs hva filmen har å stille opp mot Sylvester Stallone denne helga. Den aldrende muskelhelten har lokomotivet Warner Bros. i ryggen, som de siste ukene, og ikke minst dagene, har brukt millioner på aggressiv markedsføring - og det er det som gir resultater i USA.

Nå er det ikke ubetydelige summer USA Films har satset på «One Night At McCools» heller. Plakater med «A Harald Zwart film» henger over hele Los Angeles og andre storbyer i USA, og Liv Tyler har vært høyt og lavt på tv-show og i aviser og magasiner.

Alt i alt fins det neppe en bedre helg å komme ut på for «One Night At McCools». Filmen kommer midt imellom stordragere som «Bridget Jones' Diary» og «A Knight's Tale» samt «The Mummy Returns» og «Shrek», som kommer helgene etter.

Nå er det opp til publikum.

SVART KOMEDIE: Michael Douglas har produsert og spiller mot Liv Tyler i Harald Zwarts «One Night at McCools».
ZWART & LIV: Harald Zwart instruerer Liv Tyler på settet til «One Night at McCools».