«Den lille havfruen»:

Svart havfrue får nettet til å koke

Nyheten om at Halle Bailey (19) har kapret drømmerollen som Ariel i «Den lille havfruen» har skapt Twitter-storm.

DRØMMEROLLE: Onsdag offentliggjorde Walt Disney Studios at Halle Bailey (19) har kapret rollen som Ariel i relanseringen av «Den lille havfruen». Foto: Kevin Winter / AFP / NTB Scanpix
DRØMMEROLLE: Onsdag offentliggjorde Walt Disney Studios at Halle Bailey (19) har kapret rollen som Ariel i relanseringen av «Den lille havfruen». Foto: Kevin Winter / AFP / NTB ScanpixVis mer

Onsdag kveld offentliggjorde Walt Disney Studios at popstjerna Halle Bailey (19) har blitt valgt ut til å spille hovedrollen Ariel i den nye innspillingen av «Den lille havfruen».

Filmen er altså en relansering av tegnefilmklassikeren med samme navn, som ble produsert i 1989, og baserer seg på eventyret av den danske forfatteren Hans Christian Andersen. Denne gangen skal filmen altså inneholde ekte skuespillere.

Bailey er blant annet kjent for å ha gitt ut musikk sammen med den to år eldre søstera Chloe under navnet Chloe x Halle. Som skuespiller har Halle blant annet spilt i filmen «A Wrinkle in Time» og tv-serien «Grown-ish».

Nå virker det som at Bailey gleder seg til å ta fatt på sin hittil største utfordring i skuespillerkarrieren:

- En drøm som går i oppfyllelse, skriver hun på Instagram.

Nettet kokte

Nyheten har fått nettet til å koke. I timene etter offentliggjøringen, har det blitt skrevet over én million Twitter-meldinger om emnet. Hovedsakelig dreier debatten seg om hvorvidt det er riktig at rollen som Ariel, som i tegnefilmen er hvit, skal spilles av en svart kvinne.

Det argumenteres blant annet mot at Halle burde ha blitt tildelt rollen fordi hun ikke har naturlig rødt hårslik som Ariel har i tegnefilmen.

Som følge av Twitter-stormen har flere rykket ut og forsvart Bailey.

- Skuespilleren som har blitt valgt til å spille Ariel kan synge, spille og danse – og det er vakkert. Men rasister (Ja, den ekstreme irritasjonen dere føler er rasisme) skriver at havfruer ikke kan være svarte. Vel, krabber kan ikke snakke, så vi alle strekker oss her. Hold kjeft, skriver forfatter Lamar Giles på Twitter.

STATUESNAKK: John Arne Riise blir sammenliknet med en Disney-figur når han gjester Espen Eckbos «Asbjørn Brekke Show». Video: TV Norge Vis mer

Sarkastiske svar

Filmskaper, musiker og aktivist Bree Newsome Bass mener reaksjonene var forutsigbare:

- Forutsigbart nok finnes det en gruppe personer som er skuffet over at Halle skal spille Ariel. De er bekymret for hva dette betyr for alle de små, hvite jentene som sjeldent portretteres som prinsesser i media, skriver hun sarkastisk.

Flere reagerer med en sarkastisk innfallsvinkel:

- Dersom de virkelig ønsker å ødelegge det hele – gi Ariel rastafletter også, skriver artisten Kevin Bertain, kjent under artistnavnet Monét X Change.

Støttes

Stort sett mottar Bailey støtte fra de store stjernene.

- I tilfelle du trenger en påminnelse: Jeg er glad for å være din navnesøster, og er veldig glad i deg, skriver skuespilleren Halle Berry, som blant annet vant en Oscar for rollen som Leticia Musgrove i filmen «Monster's Ball».

- Et perfekt valg. Gratulerer til Halle, min kjære, skriver artisten Janelle Monáe.

LØVENES KONGE: Forrige dagen kom de siste bildene fra den kommende Løvenes Konge-filmen hvor Beyoncé og artisten Childish Gambino synger den kjente låta «Can you feel the love tonight». Vis mer

Har vært favoritt

Til tross for at en rekke skuespillere har vært aktuell for hovedrollen over de siste månedene, har Bailey vært en av favorittene fra starten, erfarer Variety.

- Etter en omfattende prosess ble det klart for oss at Halle besitter den sjeldne kombinasjonen av ånd, hjerte, ungdommelighet, uskyld og substans - samt en vakker stemme. Alt dette er kvaliteter som er nødvendige for å spille den ikoniske rollen, uttaler regissør Rob Marshall i en pressemelding.

I tillegg til Bailey skal den kanadiske barnestjerna Jacob Tremblay (12), rapperen og skuespilleren Nora Lum (31), kjent under artistnavnet Awkwafina, inneha roller i filmen. I tillegg er skuespilleren Melissa McCarthy (48) i samtaler om å spille rollen som Ursula, ifølge Variety.