FORFATTER: Spenningsmesteren Wilbur Smith holder fortsatt koken. Foto: Handout
FORFATTER: Spenningsmesteren Wilbur Smith holder fortsatt koken. Foto: HandoutVis mer

Svart-hvitt fra Smith

Man kan si mye godt om Wilbur Smiths thrillere, men særlig nyanserte er de ikke.

ANMELDELSE: Wilbur Smith har skrevet over 30 romaner. Nå nærmer han seg 80, men han skriver fortsatt, og han har fortsatt stålgrep om thrillersjangeren.

Jeg ser ham for meg. Alle hans jevnaldrende har pensjonert seg for lengst, de spiller golf eller sitter på en solseng med pledd over knærne. Men ikke Wilbur. Han tasser rastløst over kjøkkengulvet mens han lurer på hva han skal ta seg til. Helt til det slår ham: Jeg kan skrive en ny bok!

Og la det være sagt med en gang: «De som er i storm og fare» bærer på hver eneste side preg av å være skrevet av en forfatter som elsker det han driver med.

Religiøs fanatisme Wilbur Smiths intriger er ofte bygget rundt aktuelle politiske konflikter. Denne gangen handler det om en somalisk terrorgruppering som opererer som sjørøvere i det indiske hav for å finansiere sin hellige krig mot vesten. Datteren til den styrtrike oljearvingen Hazel Bannock blir tatt til fange og piratene krever et enormt beløp i løsepenger. Myndighetene kan ingenting gjøre, men det kan Hector Cross, en maskin av et menneske, tidligere elitesoldat og sikkerhetsansvarlig for Bannock-konsernets oljevirksomhet.

Hat og kjærlighet Wilbur Smith er kjent for sine detaljerte beskrivelser av sex og vold. Heller ikke i denne boka går han rundt grøten. Det er riktigere å si at han stuper ut i grøten. Han beskriver erigerte kjønnsorganer og avrevne kroppsdeler med like stor innlevelse og detaljrikdom. Virkningsfullt er det naturligvis, det skaper spenning og tempo i fortellingen, men det kan også bli i overkant klamt og grotesk. Det er i overkant klamt og grotesk, men man kjøper det likevel som en del av fortellingen.

For øvrig er det høyt tempo hele veien, intens kjærlighet, intenst hat og karakterer som er veldig gode eller veldig onde, sjelden noe midt i mellom. Drivkraften i historien er hele tiden hevn. I Wilbur Smiths verden er det øye for øye, tann for tann som gjelder. Det er en moral som er atskillig eldre enn forfatteren selv. 

Svart-hvitt fra Smith