Svart magi i «The Dark Knight»

En mesterlig smadring av actionfilmens grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Hvordan forholde seg til en fiende som ikke lystrer vanlige spilleregler? En trussel som dreper vilkårlig uten samvittighet? En størrelse som elsker kaos og forakter sivilisasjonen?

Jo, da er det bare en strategi som funker: Ta av seg silkehanskene, heve seg over loven og la rettssystem og formelle prosedyrer ligge. Mot ukonvensjonelle fiender må det brukes ukonvensjonelle metoder. Og hvis slik oppførsel får resten av verden til å forakte en like mye som de forakter fienden, se så, da må man tåle såpass. Det er et minimalt offer for sivilisasjonens framtid.

Dommedag

Nei, det er ikke de neokonservatives kamp mot al-Qaida vi snakker om, ikke en sniktitt inn i Cheneys utenrikspolitiske notater. Vi vet at vi befinner oss i en brytningstid når vi må bruke språket til de politiske haukene i Washington for å beskrive plottet til den nye Batman-filmen.

For endetiden er over oss. Om ennå ikke helt i virkeligheten, så i aller høyeste grad i populærkulturen. Store Hollywood-produksjoner er blitt våre viktigste dommedagsprofeter. «The Dark Knight» er den suverent beste og smarteste av disse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer