Svart og håpløst

Dyster og svart krim.

BOK: Du skal lete lenge etter en så svart og deprimerende verden som Denise Mina skriver om i sine bøker. Håpløshet, angst, mindreverdighetskomplekser er fullstendig dominerende. Egentlig burde bøkene hennes selges med passe porsjoner lykkepiller, bare for å få leseren gjennom elendigheten.

Ille, ille

Denise Mina skriver om skyggesidene i Glasgow, og slik hun beskriver tilstandene er det ikke mye solskinn og sang i den skotske byen. Hun skriver fra de nedtråkkedes ståsted, men underlig nok gjør hun ingen forsøk på å vise personene sine det minste lysglimt i tunnelen. De har det ille, og ille skal de ha det til de dør. Hovedpersonen Maureen O\'Donnel (som vi ble kjent med i forløperen «Døden på Garnethill») er et erkeeksempel. Hun ble misbrukt av faren, noe som har gitt henne et dårlig selvbilde og en hang til å drikke. Nå jobber hunpå et krisesenter, hvor hun på et tidspunkt traff en firebarnsmor som nå blir funnet drept i London. Sammen med bestevenninnen Leslie begynner Maureen å undersøke omstendighetene rundt drapet på Ann Harris, som tilfeldigvis var gift med Leslies fetter.

Svært tung

Disse undersøkelsene blir et dypdykk i all slags menneskelig og umenneskelig faenskap. Det gjør «Eksil» til en bok som er tung å komme gjennom, også fordi hovedpersonene er gjenstridige og kranglete. Maureen og Leslie stadige og lange krangler om bagateller, og Maureen har det nærmest som livsoppgave å føle seg misforstått. Dessuten har hun en iboende mistenksomhet som heller ikke gjør henne til noen diplomat.Alt utenomsnakket og fram-og-tilbake-famlingen gjør at det tar veldig lang tid før handlingen i «Eksil» begynner å få noen form for fart. Anbefales bare for de veldig spesielt interesserte.