Svart og sterkt

Oppfinnsom og overraskende kriminalroman fra islandsk debutant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ikke mange islandske krimforfattere, men de få som er holder et svært høyt nivå. Debutanten Jón Hallur Stefánsson er helt klart en av dem, den svarte og sterke romanen «Korsets tre» er et høydepunkt denne påsken. Handlingen i «Korsets tre» utspiller seg i Reykjavík i løpet av fem dager, hvor en rekke hendelser uten noen klar sammenheng kommer til en svært uventet avslutning.

Uimotståelig driv

Jón Hallur Stefánsson styrer omstendighetene med sikker hånd, til å være hans første roman er dette usedvanlig godt håndverk. I tillegg har han en språklig knapphet som gir handlingen et uimotståelig driv. Det er ingen klar hovedperson i «Korsets tre», men den mest markante politimannen heter Valdimar og fornekter seg ikke små private opprydningsoppdrag av den hardhendte sorten. Ikke så å forstå at han er noen torpedo, han er mer en moralens vokter. Som sønn av rotløse hippieforeldre har pendelen slått den andre veien i hans tilfelle, han er - ikke minst i kraft av sitt yrke - en ansvarsfull og respektabel samfunnsborger. «Korsets tre» åpner med et slags innbrudd, unge Marteinn sniker seg inn gjennom et åpent vindu i kjellerleiligheten til Sunneva, som har et forhold til Marteinns far, Björn. Innbruddet går ikke helt som planlagt (la oss si det sånn at Elvis griper inn). Han er bare en hårsbredd fra å bli avslørt. Etterpå betror han seg til kompisen Hallgrímur, en kar vi også får høre mer fra i løpet av romanen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer