Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svart som synden

Sterk og kompromissløs thriller om en politimann med problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Caro Ramsay er en skotsk debutant som svinger seg høyt over det man i utgangspunktet tror er enda en politiroman. For historien om politietterforskeren Alan McAlpine er en historie om besettelse og lidenskap, og er på mange måter nesten like mye Dostojevskij som Ian Rankin.

Kvinne i koma

I 1984 er Alan McAlpine en ung konstabel i Glasgow-politiet, nettopp tilbake etter at broren hans – som også var politi – døde i tjeneste. McAlpine får en enkel oppgave den første tida, han skal vokte en kvinne som ligger i koma på sykehuset. Kvinnen er stygt skadet, et syreangrep har ødelagt ansiktet hennes totalt, og politiet vet ingenting om verken henne eller overfallet. Men hun gjør et uutslettelig inntrykk på McAlpine, som fra før av er i en forholdsvis dårlig mental balanse. Og bedre blir det ikke når hun dør.

22 år seinere er Alan McAlpine politioverbetjent, gift med den vakre gallerieieren Helena og en dypt ulykkelig mann. Han er fremdeles preget av hendelsene med broren og kvinnen som lå i koma, og alt vekkes til live igjen når han skal lede etterforskningen av drapene på to kvinner. Avisene har allerede gitt morderen navnet «korsfesteren», fordi han etterlater ofrene på rygg med utstrakte armer.

Psykisk forverring

Takket være McAlpines dyktige kolleger, førstebetjent Colin Armstrong og politibetjent Winifred Prudence Costello, blir det framgang i etterforskningen. Men siden Armstrong er dypt betatt av McAlpines kone, og Costello er svak for sjefen, ligger det an til konflikter også her. Det mest kompliserende er likevel McAlpines psykiske tilstand, som blir verre og verre ettersom saken utvikler seg.

«Syndenes forlatelse» er en svært sterk debutroman, en psykologisk thriller som til tider er tung og deprimerende lesning, men som også har partier med humor og spenning. Ramsay skriver dialog som ofte er overraskende eller direkte forvirrende, men hun avslører sakte, men sikkert hva personene egentlig har ment. En kompromissløs skrivemåte, kanskje, og lesere som ønsker en utfordrende kriminalroman får noe å bryne seg på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!