Anmeldelse: «Black Panther»

Svart superhelt tråkker gjennom en herlig verden

«Black Panther» er mer spennende som konsept enn som filmopplevelse.

FENGSLENDE KONSEPT: «The Black Panther» er ganske bra som superheltfilm, men enda bedre som konsept. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Du vet de filmene som du sitter og ser og synes er kjempebra, og så kommer du ut av kinoen og går for å ta et glass vin etterpå og så oppdager du at du faktisk ikke har så mye å si om det du nettopp har sett?

«Black Panther» er akkurat det motsatte: En superheltfilm som i seg selv er ganske god, mer enn ålreit, men som er mye mer interessant som konsept, univers og historisk kommentar, i den grad at diskusjonstemaene nærmest strømmer over deg mens du ser den.

Stemning fra sekstitallet

Utgangspunktet for årets første, store blockbuster er Marvel-tegneserien «Black Panther», som ble utgitt første gang i 1966, bare måneder før den radikale organisasjonen ved samme navn ble til. Men stemningen fra sekstitallet, kravet om rettigheter og sinnet over undertrykkelsen er umiskjennelig både i den politiske og den popkulturelle varianten. Tittelpersonen i «Black Panther» er T’Challa (Chadwick Boseman), konge av Wakanda, et isolert afrikansk land som er både rikt og teknologisk avansert takket være det sjeldne urstoffet vibranium.

Urstoffet og en sjelden urt gir også kongen superkrefter. Sammen med generalen sin (Danai Gurira) og den godt over middels attraktive spionen Nakia (Lupita Nyong’o) kan han forsvare landet mot hva det måtte være. Det vil si, helt til en ukjent og bortkommen sønn står ved grensen, en med det ikke utpreget tillitvekkende tilnavnet Killmonger (Michael B. Jordan). Killmonger har sine grunner til å gjøre krav på makten i landet. Håndgemeng og diskusjoner om statmannskunst følger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer