Svarte ikke på kritikken

Politiet svarte ikke på hvorfor de innhentet data fra Klomsæts telefon for å dokumentere 22. juli-lekkasjen.

VERNE KILDEVERN: «Kildevernet handler ikke om mediene alene eller at personer skal slippe straff. Kildevernet er samfunnets garanti for at viktig informasjon kommer ut», skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix
VERNE KILDEVERN: «Kildevernet handler ikke om mediene alene eller at personer skal slippe straff. Kildevernet er samfunnets garanti for at viktig informasjon kommer ut», skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under tittelen «Lekkasjer i samfunnets tjeneste» svarer politiet på vårt innlegg om det vi har valgt å kalle en skammelig jakt på kilden i Klomsæt-saken. Problemet med svaret er at politiet ikke berører kjernen i vår kritikk: At politiet har innhentet data fra advokat Klomsæts telefon for å dokumentere hvem som hadde lekket materiale fra politiets etterforskning av 22. juli-saken. I stedet forteller politiet om hvilke problemer lekkasjen førte til og avslutter med å spørre Dagbladets lesere om lekkasjen av bildene er avdekking av korrupsjon eller maktmisbruk.

Vi bestrider ikke at lekkasjen var et problem. Vi tar ikke stilling til om det var rett eller galt av pressen å publisere materiale. Det er en annen debatt. Vårt innlegg handler om kildevernet.

Kildevernet betyr at pressen har rett til å nekte å oppgi sine kilder hvis man mener at de bør beskyttes. Hvorfor er dette viktig? Ytringsfrihetskommisjonen, et statlig oppnevnt utvalg, sa det slik:

«For å få fri tilgang til informasjon, og for å fylle sin rolle i demokratiets tjeneste, er det nødvendig at medarbeidere innenfor massemedia har rett til å nekte å oppgi hvem deres kilder er. Uten en slik rett kunne tilfanget av informasjon tørke inn, på en måte som hemmer medienes evne til å løfte frem samfunnsviktig informasjon.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer