Svarte om Ringenes Herre

Ringenes Herre-eksperten brukte en hel dag på å svare dele lesere. Les nettmøtet her.

 • Delta i Ringenes Herre-debatten.

  Navnet uttales nemlig tåll-kiin.

  Han hatet forresten fransk mat, Oxford-professoren. Og han brukte nok ikke Saruman som et symbol på Hitler, ei heller er ringen atombomen. Tolkien skrev ikke en bok om tida før 2. verdenskrig i Europa, som mange har ment.

  - En funklende fortelling


  Det er ihuga Ringenes Herre-fan, teolog og historiker Nils Ivar Agøy (43) som mener at det ikke finnes slike skjulte budskap i «Ringenes Herre».

  Han har nettopp gitt ut boka «Mytenes mann- J.R.R. Tolkien og hans forfatterskap» til strålende kritikker. Agøy har tidligere oversatt flere Tolkien-bøker, og fikk i 1995 Bastianprisen for arbeidet med «Silmarillion».

  - Millioner av lesere gleder seg over boken for fortellingens skyld. Den er spennende og kontrastrik, språklig funklende, full av humor og ironi. «Ringenes herre» er en overstrømmende rik bok, en med tallrike lag, og en hvor forfatteren viser leseren den tillit at hun eller han kan oppdage og utforske mange av lagene på egen hånd, mener Agøy.

  Til daglig underviser Ringenes Herre-eksperten i historie ved Høgskolen i Telemark. Men på fritida er han mer en gjennomsnittlig opptatt av Tolkiens univers. Blant annet har han vært redaktør for

  Angerthas som er medlemsbladet til Arthedain, Norges Tolkienforening.

  Har du ikke boka kan du lese mer av Agøys tanker i kronikken Ringenes herre - hvorfor slikt oppstuss? .

  Fikk tilgang til Tokiens papirer


  I «Mytenes mann» viser Agøy at Tolkien kjente til den norske filosofen Sophus Bugges tenkning om norrøne fortellinger. Forfatteren var opptatt av både Sigurd Drakedreper og Den Eldre Edda, og i «Mytenes mann» får vi vite hvor inspirert Tolkien var av skandinaviske tradisjoner.

  Dessuten får fansen masse nytt stoff om livet til forfatteren som skrev boka som nå har solgt over 50 millioner eksemplarer og er utgitt på 30 språk.

  Man skulle kanskje tro markedet var mettet på Tolkien-biografier, men Agøy har fått tilgang til Tolkiens etterlatte papirer, som også bringer kuriosa som at Tolkiens sjåfør-motto var «Kjør rett på, så sprer de seg».

  Visste du at Tolkien selv kjempet i 1. verdenskrig, og deltok i det blodige slaget ved Somme, der 1,2 millioner ble drept? Agøy er helt sikkert at dette har preget Tolkien, og avviser at boka handler om den 2. verdenskrigen.

  Er det noe mer du lurer på om Tolkien og hans forfatterskap? Send inn dine spørsmål til nettmøtet!

<B>SKRIVER OM TOLKIEN:</B> Nils Ivar Agøy er Tolkien-fan og historieamanuensis. Nå har han fått tilgang på Tolkiens etterlatte papirer og utgitt boka «Mytenes mann» om professoren og hans forfatterskap.
LIKTE IKKE Å KJØRE BIL:</B> Tolkien var ellers redd for at «Ringenes Herre» skulle leses med et skjult budskap.
<B>HVA MED FILMEN:</B> Hvordan liker Ringenes Herre-eksperten den? Les svarene fra nettmøtet.