Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Svarte penger

Jensen-saken viser hvorfor mange vil kutte ut kontanter.

TILTALT, MEN IKKE FOR DETTE: Eirik Jensen har hatt en omfattende svart økonomi uten nøyaktig registrering av verken pengeflyt, kjøp eller salg.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT, MEN IKKE FOR DETTE: Eirik Jensen har hatt en omfattende svart økonomi uten nøyaktig registrering av verken pengeflyt, kjøp eller salg.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Kommentar

«Du tror det er vanlig at man kjøper biler kontant når man finner dem på Finn.no?» spurte aktor Eirik Jensen i går. Kristine Schilling har gjennom seks dager i retten gjort det helt tydelig at det i alle fall fra Spesialenhetens ståsted er uvanlig å bruke kontanter i den grad den tiltalte har det.

Høyre diskuterer å fjerne butikkers plikt til å ta imot kontant betaling. Da går vi raskt mot et kontantløst samfunn. Tilhengerne av forslaget argumenterer med at det vil synliggjøre kriminelle transaksjoner og svart arbeid.

Da ville imidlertid også samtlige innbyggeres pengebruk blitt sporet på nøyaktig samme måte. Informasjonen kan misbrukes og selges videre, slik danske Se og Hør er dømt for å kjøpe oversikt over kjendisers forbruk. Omfattende registrering av opplysninger truer personvernet.

Eirik Jensen har gjennom hele aktors utspørring blitt utfordret på detaljer knyttet til hans privatøkonomi. Spesialenheten mener å ha påvist et overforbruk på 1,4 millioner kroner og at det tyder på at han har fått penger fra Gjermund Cappelen. Jensen innrømmer å ha hatt en omfattende kontantøkonomi, men ikke i samme omfang. Han forklarer at han både har fått penger fra familien og tjent penger på dykkeroppdrag, kjøretøy og miniatyrbiler.

Foreløpig er det ikke mulig å vite sikkert om han snakker sant. Både Spesialenheten og Jensens forsvarere vil legge fram ytterligere bevis på omfanget av pengebruken de neste ukene og månedene.

Sikkert er det imidlertid at aktoratet ville hatt en enklere jobb i et samfunn uten kontanter. Eirik Jensen har hatt en omfattende svart økonomi uten nøyaktig registrering av verken pengeflyt, kjøp eller salg. Om betalingen hadde skjedd digitalt, ville detaljene kunne legges fram for retten. Det ville verken vært tvil om Jensen hadde brukt mer penger enn han fikk i lønn eller hvor pengene kom fra.

Men kostnaden for et slikt samfunn ville vært svært høy for oss alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media