KOMMENTARER

Svarte penger

Jensen-saken viser hvorfor mange vil kutte ut kontanter.

TILTALT, MEN IKKE FOR DETTE: Eirik Jensen har hatt en omfattende svart økonomi uten nøyaktig registrering av verken pengeflyt, kjøp eller salg.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT, MEN IKKE FOR DETTE: Eirik Jensen har hatt en omfattende svart økonomi uten nøyaktig registrering av verken pengeflyt, kjøp eller salg.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Du tror det er vanlig at man kjøper biler kontant når man finner dem på Finn.no?» spurte aktor Eirik Jensen i går. Kristine Schilling har gjennom seks dager i retten gjort det helt tydelig at det i alle fall fra Spesialenhetens ståsted er uvanlig å bruke kontanter i den grad den tiltalte har det.

Høyre diskuterer å fjerne butikkers plikt til å ta imot kontant betaling. Da går vi raskt mot et kontantløst samfunn. Tilhengerne av forslaget argumenterer med at det vil synliggjøre kriminelle transaksjoner og svart arbeid.

Da ville imidlertid også samtlige innbyggeres pengebruk blitt sporet på nøyaktig samme måte. Informasjonen kan misbrukes og selges videre, slik danske Se og Hør er dømt for å kjøpe oversikt over kjendisers forbruk. Omfattende registrering av opplysninger truer personvernet.

Eirik Jensen har gjennom hele aktors utspørring blitt utfordret på detaljer knyttet til hans privatøkonomi. Spesialenheten mener å ha påvist et overforbruk på 1,4 millioner kroner og at det tyder på at han har fått penger fra Gjermund Cappelen. Jensen innrømmer å ha hatt en omfattende kontantøkonomi, men ikke i samme omfang. Han forklarer at han både har fått penger fra familien og tjent penger på dykkeroppdrag, kjøretøy og miniatyrbiler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer