Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svartebørshaienes store kveld

Politikere har forsøkt å stoppe dem, men billetthaiene herjer fortsatt og vil tjene stort på R.E.M.-konserten i morgen.

(Dagbladet.no:) I morgen kveld går R.E.M. på scenen i Oslo Spektrum. Bandet er enormt populært i Norge, og konserten ble utsolgt på under en time da billettene ble lagt ut i fjor høst.

Antageligvis er det flere tusen nordmenn som skulle ønsket de kunne vært til stede, men som ikke har fått tak i billett.

Dette skaper et stort marked for svartebørshaiene. Både registrerte bedrifter og mindre organiserte enkeltpersoner kommer til å tjene fett på koserten.

Dobbelt så dyrt

Helt siden billettene ble lagt ut for salg har bedriftene som driver videresalg av billetter annonsert at de har R.E.M.-billetter, både gjennom avisannonser og på sine hjemmesider.

Hos Billettkontoret koster det 890 kroner for en ståplassbillett, en billett som i utgangspunktet kostet 450 kroner. En sitteplass-billett koster 1290 kroner.

Også Billettnett selger R.E.M.-billetter til 890 kroner stykket, pluss en forsendingsavgift på 100 kroner hvis du bestiller færre enn fire billetter.

Politisk sak

- Vi har jobbet mot dette og skreket høyt i en årrekke, nå ligger ikke ballen hos oss lenger, sier konsertarrangør Rune Lem i Gunnar Eide Concerts til Dagbladet.no.

Magnar Lund Bergo var en av tre SV-representanter som tok opp svartebørshandelen politisk for halvannet år siden. Flertallet fra en interdepartemental arbeidsgruppe foreslår et forbud mot svartebørssalg.

Et slik forbud vil innebære at det blir straffbart å selge billettere videre for mer enn pålydende pris. Denne saken ligger nå hos Kulturdepartementet.

- Det bør heller ikke være lov å putte på gebyrer. Jeg forventer å høre noe fra dem før påske, sier Bergo til Dagbladet.no.

Danskene har et slikt forbud, og det danske Kulturministeriet har ikke kjenskap til at det eksisterer organisert videresalg av billetter i landet.

- Noen vil tjene penger på alt

Salg av svartebørsbilletter forekommer nesten hver gang Oslo Spektrum, Rockefeller og musikkfestivaler er utsolgt. Da er det et marked for svartebørsselgerne.

Det er det også hvis Ullevaal Stadion er utsolgt, enten det er snakk om landskamper eller cupfinaler.

Siden det er lovlig å videreselge billetter med fortjeneste er det lett å få øye på svartebørsselgerne. Mange av dem står med plakater som det står «billetter selges» på.

- Det er bare de som driver med svartebørssalg som tjener på dette. Det er noen som synes det er greit å tjene penger på alt, sier Magnar Lund Bergo.

Kontorsjef i Ticnet, Hanne Paulsrud, sier at de også vil ha et forbud.

- Vi ønsker at det skal være rettferdig, og at billettene skal gå til publikum, sier hun til Dagbladet.no.

Les også: Dette er billettselskapene

Les også: - Ingenting er gratis her i verden

FOTBALLKØ: Vålerenga-supporterne sto i kø for å få cupfinalebilletter i 2002.
ATTRAKTIVE: R.E.M. spiller i morgen kveld i Oslo Spektrum. Utenfor hallen kommer det til å være stor billettaktivitet.
LOVLIG: Selv om mange politikere ønsker et forbud er det fortsatt fullt lovlig å videreselge billetter med fortjeneste.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media