Svartelisting av forskere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Dagbladet har på side nettsider (5/3) under overskriften «Får råd fra klimabøller» publisert en liste over norske og utenlandske forskere som de mener at FrP tar til inntekt for sitt syn på klimapolitikken og en annen liste med internasjonale forskere som er de mener har mottatt midler fra Exxon. Dette er en meget enkel form for journalistikk. Dagbladet kunne ha fortalt noen om den spennende klimaforskningen som nå foregår både når det gjelder effekten av CO2 og andre faktorer som påvirker klimaet. Istedenfor får journalisten det til å dreie seg om rettroenhet, og stempler de som har avvikende vitenskapelige teorier når det gjelder klima.

NÅR FRP IKKE VIL slutte seg til Kyoto-avtalen forsøker de å finne frem til forskning og forskere som arbeider med andre modeller for klimavariasjoner enn CO2. Dagbladet har publisert en liste med seriøse forskere som søker å bidra til å forstå hvordan naturen fungere og hvilke faktorer som påvirker klimaet. Blir de «klimabøller» fordi FrP henviser til noen av deres arbeider eller synspunkter? Det er usikkert hva som ligger i dette ordet, men kunne jo tro at det dreide seg om personer som selv hadde forårsaket betydelig forurensning. Nei, Dagbladets journalist mener at de er klimabøller fordi de ikke har den rette overbevisning eller fordi konservative politikere bruker deres resultater.

DEN FRIE FORSKNINGEN har i lange perioder hatt trange kår. Religiøse og politiske ledere har forfulgt forskere som utfordret deres dogmer og politiske og ideologiske fanatikere har angrepet alle avvik. Den type rettroenhet som miljøbevegelsen - og etter hvert også mange andre - krever, er uforenelig med prinsippet om fri forskning. Problemet ble klart demonstrert under debatten om skogdøden på 1980-tallet. I ettertid er nesten alle skogforskere enige om at spådommene om en omfattende skogdød savnet et rasjonelt faglig grunnlag.

DE FLESTE FORSKERE er enige i at CO2 påvirker klimaet. Når det gjelder hvor sterk påvirkningen er og hvor raskt den globale temperauren vil øke, gir modellene forskjellige svar. Å peke på andre årsaker til klimavariasjoner er ikke et politisk reaksjonært forsøk på å forsvare store utslipp av CO2. Dagbladet publiserte en liste på 43 forskere som har mottatt støtte fra Exxon. Ingen av disse er norske, men selv om en del har mottatt forholdsvis betydelige beløp, representerer dette en meget liten innsats i forhold til den totale satsingen internasjonalt på dette området. Det er vanskelig å tro at denne forskningen, selv om den er finansiert av et oljeselskap, skulle representer en trussel mot den frie forskningen. Forskningen trenger mangfoldighet når det gjelder innfalsvinkler og metoder. Her hjemme kan dette noen ganger være mangelvare, når nesten alle forskningsmidlene er kanalisert gjennom store forskningsprogrammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer