LEDER

Svarteper i hvite biler

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vladimir Putin kaster et nytt kort inn i den ukrainske kabalen med å sende en kolonne med 280 overmalte militære vogntog med det Russland sier er humanitær hjelp til Øst-Ukraina. Men som vanlig er spørsmålene flere enn svarene. Er vogntogene virkelig lastet med bare humanitær hjelp, eller har de også våpen og drivstoff til de pro-russiske opprørerne ? Er det et kløktig uttenkt propaganda-triks, for å vise folk i Øst-Ukraina at russerne kommer med fred, mens den ukrainske hæren kommer med krig?

Nato sier åpent at de frykter at Putins kolonne skal brukes som et påskudd for russisk intervensjon i Øst-Ukraina. De pro-russiske separatistene slåss nå med ryggen mot veggen, og har tapt det meste av det området de en gang kontrollerte. Den russiske statsborgeren Alexander Borodai, som var lederen for opprøret i millionbyen Donetsk og omegn, trakk seg for en uke siden. Hans «forsvarsminister» Igor Girkon som har tatt krigernavnet Strelkov — skytteren — har ifølge enkelte meldinger stukket av fra det omringete Donetsk, og skal drikke kraftig. Også han er russisk statsborger, og det er gode grunner fra et russisk synspunkt at ingen av dem arresteres av ukrainske styrker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer