Svarteper i hvite biler

Ingress

Meninger

Vladimir Putin kaster et nytt kort inn i den ukrainske kabalen med å sende en kolonne med 280 overmalte militære vogntog med det Russland sier er humanitær hjelp til Øst-Ukraina. Men som vanlig er spørsmålene flere enn svarene. Er vogntogene virkelig lastet med bare humanitær hjelp, eller har de også våpen og drivstoff til de pro-russiske opprørerne ? Er det et kløktig uttenkt propaganda-triks, for å vise folk i Øst-Ukraina at russerne kommer med fred, mens den ukrainske hæren kommer med krig?

Nato sier åpent at de frykter at Putins kolonne skal brukes som et påskudd for russisk intervensjon i Øst-Ukraina. De pro-russiske separatistene slåss nå med ryggen mot veggen, og har tapt det meste av det området de en gang kontrollerte. Den russiske statsborgeren Alexander Borodai, som var lederen for opprøret i millionbyen Donetsk og omegn, trakk seg for en uke siden. Hans «forsvarsminister» Igor Girkon som har tatt krigernavnet Strelkov — skytteren — har ifølge enkelte meldinger stukket av fra det omringete Donetsk, og skal drikke kraftig. Også han er russisk statsborger, og det er gode grunner fra et russisk synspunkt at ingen av dem arresteres av ukrainske styrker.

Imens rykker den hvitmalte kolonnen nærmere sitt mål, enten det er Kharkiv i nord, der kolonnen trolig vil bli kontrollert av ukrainske tollmyndigheter, eller Lugansk i øst, der kolonnen kan kjøre tvers over grensa uten å bli kontrollert av ukrainske myndigheter. Internasjonale Røde Kors kan komme til å spille rollen som en slags overdommer i dramaet om Putins kolonne. De låner bare bort sitt gode navn og rykte hvis de kan garantere at det bare er humanitær last i kolonnen, og hvis hjelpen kan leveres uten militær eskorte.

Men Putins hvite kolonne er også et svarteperspill mellom Russland og Ukraina, i hvert fall hvis den ikke inneholder våpen til opprørerne. Hvis Russland kan levere hjelp i en fortvilet situasjon for dem som er rammet av krigen, kan de vinne kampen om hjertene og sjelene i Øst-Ukraina. Det er også viktig når krigen en gang slutter. Da vil det bli husket hvem som kom med hjelp og hvem som kom med død. Og den dommen kan bli dødelig urettferdig, siden det var Putins folk som først startet krigen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.