Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svartkledd homse er Sveriges største kjendis

STOCKHOLM (Dagbladet): Han er kåret til Sveriges største kjendis, ved siden av kronprinsesse Victoria og Astrid Lindgren. Det svenske folket har trykket den svartkledde homsen til sitt hjerte. I kveld får du møte det underlige fenomenet Jonas Gardell i «Wiese».

Neste lørdag har Centralteatret premiere på Gardells stykke «Mennesker i solen», med Trond Brænne og Marit A. Andreassen i hovedrollene.

- Jeg fatter det bare ikke. At jeg, som var en kontroversiell kultfigur, skulle bli så svær i Sverige er en gåte. Men det er vakkert. Jeg får masse kjærlighet!
Jonas Gardell (35) snakker med hele seg og skifter tema i ett kjør. Alt han har gjort er blitt en suksess.

- Neste år flytter jeg til New York for en stund. Jeg har oppnådd alt her i Sverige, så nå må jeg ut, ellers kan jeg komme til å repetere meg selv.

Vil lyge

At Sveriges største kjendis er bortimot totalt ukjent i Norge, er et lite mysterium. Ellers tar vi til oss det meste av kultur som foregår over kjølen.

- Jeg tror det er fordi humor er så tid- og stedbundet. I Sverige er det rasende festlig når jeg gjør en monolog om en sløydlærer som heter Folke, for det heter alle svenske sløydlærere. Det hadde kanskje ikke vært like morsomt for nordmenn?

Men det er planer om å hente Jonas og showet hans til Oslo.

- Hvis forestillingen på Centralteatret går bra, kommer jeg kanskje utpå våren en gang.

Gardell er i Norge i dag for å være med i «Wiese», og da skal han en tur innom teatret for å se hva skuespillerne og instruktør Per Olav Sørensen har fått til.
- Jeg er litt nervøs for det. Tenk om de ikke har skjønt poengene mine?

- Hva gjør du da, det er jo bare en uke til premieren?

- Nei, jeg vet ikke. Jeg kommer vel til å lyge som bare faen.

Angst for Mikkel

Jonas er gift med sjefen for SVT Drama, Mark Levengood.
- Vi har vært sammen i tretten år og har det veldig fint. I sommer kjøpte vi en rålekker leilighet på Söder i Stockholm. Den var jævla dyr, direktøren i Ericsson ville aldri hatt råd, gliser mangemillionæren Gardell.

Barn er neste prosjekt.

- Men vi vil ikke adoptere. Jeg vil bli biologisk far, fastslår han.

Svenskene er mye mindre opptatt av norsk kultur enn omvendt.

- Vi ser bare mot Amerika, vi. Men jeg vet at Linn Ullmann har skrevet en kritikerrost roman (hun er jo halvt svensk, forstås). Det er da for jævlig at hun er så vakker, har så berømte foreldre og i tillegg er begavet!?

Men én ting fra norsk kultur har etset seg inn i Gardells minne:

- Mikkel Rev fra «Dyra i Hakkebakkeskogen» er den som har skremt meg mest her i livet. Jeg var vettskremt for at han skulle hoppe ut av platespilleren og spise meg.

NÅ KOMMER'N: Jonas Gardell er sveriges største kjendis, men så lagt er han helt ukjent i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling