Svartlamon skal rives

Verken arkeologiske minner eller Tre Små Kinesere klarte å avverge det. Det gamle arbeiderstrøket «Svartlamon» i Trondheim skal jevnes med jorden. Rivingen starter på sensommeren.

Bystyret i Trondheim bestemte torsdag kveld at de 14 boligene som utgjør området som kalles Svartlamon, eller Reina, skal rives til fordel for industri.

I den årelange kampen for og mot Svartlamon har kunstnere og popgruppen Tre Små Kinesere støttet kampanjen for bevaring. I 1996 ga gruppen ut sangen «Svartlamon» på plate. Den ser ikke ut til å ha hjulpet.

I tillegg har Sør-Trøndelag fylkeskommune jobbet mot reguleringsplanene, på grunn av antatte gjenstander og anlegg fra vikingetiden.

Fornøyd ordfører

Ordfører i Trondheim, Anne Kathrine Slungård i Høyre, er fornøyd med vedtaket i bystyret.

- Bystyret stadfestet torsdag kveld nok en gang tidligere vedtak om at reguleringen til industriformål på Svartlamon skal iverksettes. Bystyret har med solid flertall avvist ytterligere utsettelse for flere utredninger, og bystyret har også sagt nei til å omregulere området tilbake til boligformål, sier Slungård til NRK.

- Sinnsykt å rive

Tre Små Kinesere har tatt sterkt til orde for å beholde strøket.

- Det er sinnsykt å rive Svartlamon, hvor kunstnere med alternative uttrykk har skapt en vital bydel med et til dels kosmopolitisk miljø. Hvis Svartlamon virkelig blir revet, håper vi at sangen vår får lang levetid på radioen. Så blir de ansvarlige i hvert fall minnet om sin store brøler, sa de tre små kineserne til NTB i september 1996.

Flere beboere har også sagt at de vil nekte å flytte fra området. Det tar ordføreren med stor ro.

- Nå er de nødvendige skritt tatt for starte prosessen med bebyggelse av de solgte arealene. Det innebærer riving av de to første husene i løpet av sensommeren. Jeg stiller meg avventende til hva beboerne akter å gjøre. Men jeg forutsetter at de er ryddige i forhold til hva som er lovlige aksjonsformer, sier Slungård.