Svartskalle løs i Nårje

Kjent svensk komiker avdekker: Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner må ha gått på heroin. Ankommer Nårje denne uka. Lover flere avsløringer.

Sveriges mest kontroversielle komiker, Lasse Lindroth, tråkker sine blå solbrilleglass i knas. Gjør ikke noe, er sponset av brillefabrikanten. Standuperen setter seg, tygger sild, smiler, bretter fortennene ut over duken.

- Jeg vil bare at folk skal tenke. Descartes sa «Jeg tenker, altså er jeg.» I dag eksisterer du hvis du syns. Vi har to damer i Sverige som kalles søstrene Graaf. To blonde jenter som er blitt kjent for at de har kjempestore bryster. Da folk begynte å glemme dem, tok den ene silikonen ut av brystene, og ble kjent for det. Så ga de ut ei plate. Før i tida lagde du ei plate, og så ble du kjent... Hva faen...

Noe skjer bak oss.

- Den flickan...

Åpenbart severdig.

- ...var jävla snygg.

SISTE: NAZI-BRANN I LASSES LEILIGHET! Lasse Lindroth, alias svartskallen Ali Hussain fra drabantbyen Rinkeby, svelger espresso på eventuelle fienders skuddhold. På bordet forteller avisa om bombeattentat mot journalist, nazister står trolig bak. Lasses leilighet er blitt nedbrent og blodtilsølt av nazister. Bæsj i posten. Nelliker med hilsningen «Hvil i fred» på døra.

- Hvis jeg vil angripe og drite ut nazistene, må jeg bli glad når de blir sinte og truer meg på livet. Redselen må jeg bruke som positiv kraft.

Jeg leste i en lokalavis om en fest med 150 nynazister i alderen 12 til 14 år. Mennesker mellom 12 og 14 år kan ikke være nynazister. De vet ikke hva det er. Da gir man dem en identitet. Jeg forsøker i stedet å gjøre nynazister til idioter og popcorn, slik at unge mennesker ikke vil bli som dem.

- Da jeg var 14- 15 år, var jeg i en gjeng som stjal biler og gjorde innbrudd. Da lokalavisa skrev at vi var en farlig gjeng, en organisert forbryterliga, følte vi oss vel. Men ikke da de skrev at snørrunger hadde vandalisert skolen. Ingen ønsker å bli ledd av.

EKSKLUSIVT: SNAKKER UT OM SIN KRIMINELLE FORTID! Som adoptert iraner i besteborgerlige Täby utenfor Stockholm var Lasse å regne som svartskalle. Han løp gråtende hjem fra skolen. Lærerne lyttet ikke (men nå kommer de og hører på hans show). Velferdsstaten bød på seks fosterhjem. Han fikk tre venner.

- Vi brøt oss inn i en kiosk, 13 år gamle. En skulle brekke opp døra med kubein. Jeg og en kompis holdt vakt i et tårn. En vakt kom. Vi ropte. De stakk. «Vi så alt som skjedde,» sa vi til politiet, og ga dem feil signalement. «Fint at det fins folk som dere,» sa politiet. Vi gikk femten meter. «Kan dere komme tilbake, vi glemte noe,» sa politiet. Så var det på med håndjern. De hadde grepet en av gutta, som hadde gitt navnene på alle.

Jeg var skremt og redd i tenåra. Alt er en klump. Ulike skoler. Ulike fosterhjem. Samtaler hos politiet. Stjålne biler. Da jeg var 17, stjal en gutt jeg kjente en bil, og ble forfulgt av politiet til han kjørte av veien og døde. Det ble et tankekors for alle. En måned etter fikk en annen en hjernedefekt etter en overdose amfetamin. Selv røykte jeg bare hasj iblant, og sniffet kontaktlim. Utrolig rart. Jeg ble så sjuk, men gjorde det likevel.

Stille rundt bordet.

- Vi fire gutta holdt sammen i alle år. En av dem sitter nå i fengsel i Tyskland. Han var med på å rane et stort, kjent militært våpenlager. Et av våpnene ble brukt under massakren her på Stureplan. Han som ingen trodde ville klare seg, er nå utdannet veterinær med egen praksis i Stockholm. Sistemann måtte amputere. På stjålen motorsykkel ble han jagd av politiet, og kræsjet i et tre. Så... det ender aldri som man tror. Politimannen som pågrep meg under kioskranet, pågrep meg to ganger til seinere. Da jeg var 17, hjalp han meg å starte ei teatergruppe. Underlig hvordan alt ender...

KJENT KOMIKER I FYLLEARRESTEN I NATT! Standuperen Lasse Lindroth, alias Ali Hussain, ble digget opp i skyene av pressen. I det siste har de besværet seg med å plukke ham ned igjen. Den kulørte presse har avslørt Lasses hemmelige sønn: En blond, blåøyd unge. Han lot seg DNA-teste for å få saken ut av verden. De har avslørt at han dengte eks-kjæresten. Også for den påstanden fikk Lindroth pressen dømt. Han mistet lappen på førstesida. Og hva syntes Lasse Lindroth om at hans standup-kolleger kaller ham ditt og datt, undret en journalist en natt: «Ä h, de är ju bara två nedknarkade gubbjävlar,» svarte Lindroth, la på røret og sovnet. Og fikk raus spalteplass dagen derpå. For ikke å snakke om da han ble slengt i fyllearresten: «02.39 natt til i går greps Lasse Lindroth, alias ståuppkomikern Ali Hussein, misstänkt för hot mot tjänstmän.» Morgenen etter var Lindroth fri - også for beskyldninger.

ANNE-CATH. VESTLY HAR ET NARKOPROBLEM! En sommer Lasse Lindroth kjedet seg, lærte han seg døvespråk. Naturlig derfor at han har konsumert to norske leksikon på forsommeren. Og litteratur av Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner. Foran onsdagens norgestilpassede show i Oslo.

- Anne-Cath. Vestly har fostret en nasjon av onde mennesker. Hva mener jeg med det? Jo, når noen ungdommer skyter sine medelever ved et college i USA, sier Bill Clinton at det er videovoldens skyld. Samtidig som han sprenger Kosovo sønder og sammen. Men det er videovolden vi skal være opptatt av. Da kan vi like greit si at narko, vold og drap er Anne- Cath. Vestly og Thorbjørn Egners feil. Etter å ha lest «Karius og Baktus» og «Mormor og de åtte ungene», er jeg overbevist om at de må ha hatt enorme problemer med heroin.

- Hør bare: «I en av tennene hadde Jens et hull. Og der bodde to fyrer som het Karius og Baktus.» Du finner ikke på sånn med mindre du er høy på heroin. Klar narkomisbruk. Jeg synes det er morsomt å snakke om et problem, og feilplassere skylda. Da blir de som hører på, nødt til å tenke: Men hva kommer egentlig problemet av?

JEG VIL LIGGE MED MÄRTHA! Mange har grunn til å grue seg. Kollega Thomas Giertsen slipper ikke unna. I likhet med det svenske kongehuset vil også det norske få tilsendt en obskøn hilsen eller to. Alt kan skämtas med.

- Jeg vil gjerne ligge med Märtha... for da får jeg tatovering som kongelig hoffleverandør, sier Lindroth.

Nettopp, han tar av.

Som når en norsk journalist skulle lage backstage-reportasje på Lasse Lindroth under forrige norgesbesøk. Backstage? undret Lindroth, som pleier å lade opp med å røyke sigaretter. Eller spille flipper. Backstage skal bli: yoga. Nåler i kroppen. Nervøs riving av papir. Telefonsamtale med mamma. Telefonisk tungetale og bønn med Runar Søgaard. Reportasjen ble spennende, den.

Lasse drar fram mobiltelefonen. Han spør om jeg har orm-spillet på mobiltelefonen min. Det har jeg. Hva toppscoren er? 340 poeng, svarer jeg.

- Ha! Jeg har 1183 poeng, triumferer Lindroth.

- Egentlig var toppscoren høyere, men den ble slettet da jeg skiftet mobiltelefon.

Han vil spille mot meg. Two Players . Først til 10 poeng. Stillingen blir 9- 9. Den som vinner neste poeng, vinner alt. Han spør om jeg er nervøs. For hva skjer hvis han taper?

- Etter alt du har lest om meg; er du ikke redd? spør Lasse Lindroth.

Og jeg tenker: Er det lurt å slippe denne svartskallen løs... i Nårje?

Lasse Lindroth, alias standup-komikeren Ali Hussein.