Svarttrosten (en kort biografi)

På kornet

FUGLESANG:  Svarttroster som synger med de nebbene de har. Foto: REUTERS / Baz Ratner / NTB Scanpix
FUGLESANG: Svarttroster som synger med de nebbene de har. Foto: REUTERS / Baz Ratner / NTB ScanpixVis mer
Meninger

En god venn av meg synes svarttrosten synger så vakkert at han ikke klarer å høre på den. Han blir ut av seg, som fortrollet. Det er et eget sug i disse mørke tonene, denne melankolske dvelingen, som minner om en saksofon i stummende mørke. Fuglekjenneren Jacob Sann mener klangen minner om seljefløyten, og at den har «noget av folkevisens stemning». Den går dypt ned, for å ende med trylleslag av lys. Selv kan jeg lytte til dens vemodige melodier så lenge den orker å synge.
Svartkledt som en poet, med gult nebb og gule ringer rundt øynene. Danskene kaller den solsort, svenskene for koltrast. Ivar Aasen fant ord som sysvorta, surssvarta, avledet av det gammelnorske svidindsvort (svartsvidd). Svensken Gunnar Brusewitz antyder at svarttrosten «rymmer en sentimentalitet som tränger rätt ned i nordbons hjärterötter och gör honom vernlös mot vårkvällernas blånad». Man kan gjenkjenne strofer av Beethoven, Mozart og Wagner. Forskere har funnet 3000 motiver i svarttrostens enkle sang.
En kvinne vil
røpe hvem som er hennes hemmelige elsker om man legger svarttrostens venstre ving under hennes venstre bryst mens hun sover. Betroelser kan komme i søvne om man legger fuglens hjerte under puta. De gamle mente dels at den varslet død, dels hell og lykke, noen mente at djevelen skjulte seg under de mørke fjærene. Svarttrosten skal også ha vært en vakker, rumensk prinsesse som ble tidlig enke og ba om å bli forvandlet til en fugl, slik at hun kunne mane sin elskede opp fra graven.
Kolbein Falkeid
har sett svarttrosten virvle støv «opp fra menneskehjertene». Harald Sverdrup hørte den og sa: «Forundret føler jeg meg hjemme i mitt eget hjerte.» Hans Børli kalte nebbet «en spydspiss smidd av sol» og skrev at «sangen stiger ut av landeveissigøynernes århundregamle sorg». Liten fugl, store visjoner: «Lyset i verden,/livets fortvilte lys/spunnet av mørke.» Slik er det. Bye, bye, blackbird.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.