TV-anmeldelse: «Petter og Svein stikker»

Svein er fortsatt sjefen

Det er ingen grunn til ikke å bli med Petter og Svein på Norgesferie, selv om denne serien kanskje blir vel sentimental og til tider minner mest om et prospektkort.

ET LITE STYKKE NORGE: ”Petter og Svein stikker” viser Petter Nyquist og Svein Stang, to bestevenner, på ei reise i Norge, både i det indre og i det ytre landskapet. Det meste er verdt å få med seg, men litt tomgang her og der som ellers på en Norges-ferie, mener vår anmelder. Foto: Petter Nyquist/TV2
ET LITE STYKKE NORGE: ”Petter og Svein stikker” viser Petter Nyquist og Svein Stang, to bestevenner, på ei reise i Norge, både i det indre og i det ytre landskapet. Det meste er verdt å få med seg, men litt tomgang her og der som ellers på en Norges-ferie, mener vår anmelder. Foto: Petter Nyquist/TV2 Vis mer
Publisert

Petter Nyquist har siden vi så ham første gang i 2015, i serien «Petter utligger» (da anmeldte vi ham til stjernene), vist at hans store omsorgshjerte er av reint gull. Det er så bravo.

Den gang ble han, som kanskje mange husker, kjent med Svein. Han som virkelig hang på gata og solgte =Oslo. Svein heter Stang til etternavn, og han «tok seg av» Petter, førstereismannen gatelangs, han som kom fra helt andre kår og liv.

«Petter og Svein stikker»

Doku

Tidspunkt: 23. November 2021
Kanal: Teddy TV for TV2 og TV2 Play

Se alle anmeldelser

Svein og Petter utviklet et unikt vennskap, en gateduo som det var en sann glede og smerte å følge. De to viste snapshots fra et rushelvete-Norge som både vi vanlige avisduster, og dustene i stat og regjering, trengte å få en meget nyansert oppdatering på. Takk, igjen.

Siden den gang har Petter laget flere prisvinnende TV-serier med varierende rus- og utenforskapstemaer, om ting som har utgjort en liten forskjell, som =Kaffe.

Svein og Petter har siden 2015 selvsagt fortsatt å utvikle vennskapet til nesten å bli «veldig nær familie». For alle med omsorgshjerter er dette en glede å bivåne, på godt, tårevått og vondt i årets sesong «Petter og Svein stikker».

Radikale grep

Svein har siden sist vi så ham tatt noen riktige, og samtidig radikale grep, og flyttet ut av Oslo til Farsund der han bor i omsorgsbolig. Helsa skranter, men han er nykter. Han har fortsatt replikkene og smilet og vennlighet i fullt monn. Et godt gjensyn.

Petter er bosatt med familien i Oslo, men de to holder god og rørende kontakt. Bestekompiser, gatebrødre, ja, kall, det hva du vil.

To personer som etter et tilfeldig møte har hatt flere drømmer, blant annet om å reise ut på tur sammen. Sveins ønske var: «Bare gi faen uten mål og mening».

Vi blir selvsagt med på dette, selv om de fire episodene viser at det blir langt mer mål og langt mer mening, og langt mer slitsomt og langt mer emosjonelt, enn kanskje noen av dem hadde anelse om.

OMTENKSOMHET: Petter Nyquist, bedre kjent under navnet «Petter Uteligger» kommer med en klar oppfordring i coronakrisen. Video: Petter Nyquist Vis mer

Tur med bobil

Og, det blir også litt «Tore på sporet»-light med besøk (men, her viser også Petter at det går an å lage tv «uten kamera») hos Stangs foreldre, og deretter hos hans sønn i vesterled. Viktig for Svein, viktig for Petter, usikker på om dette kanskje blir litt vel privat. Men, sjekk ut selv.

Reisen foregår i en gammel og deilig «bobil». Det er i bilen vi liker denne serien aller best, særlig besøket hos Lothepus avdeling Odda, med samtalene, latter og soving. Det gir nærhet, nerve, innsikt og en dialyse på det hele.

Til tider blir serien litt i overkant seig for denne ringe anmelder, dvelingen av litt for langsomme sekvenser med sommerminner på Hvaler, Petter med puslespill og slikt, men pytt. Dette får vi leve med, så lenge det er ørret og håp, hilsen dikter Arild.

Svein og Petter viser oss et reise-TV av god, gammeldags merke. Begge to byr så mye på seg selv at en velstandsstakkar vet at her er det mye å lære, og fortære.

Svein er fortsatt sjef når han smiler med nye tenner, nynner og synger, og replikkene hans er fortsatt småkjappe selv om vi opplever at nyresvikten tærer på den vesle gutten som ble til mann via flust av flere vinter- og sommernetter ute enn de aller, aller fleste andre.

Hilsen Svein

Hasj, fyll og heroin er ikke kosthold for noen.

Sier hvem?

Svein, han som fortsatt har livsmottoet: den største glede er å glede andre.

Enig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer