Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svein fra «Petter Uteligger»: - Mange som var misunnelige

Svein Stang har fått både ris og ros etter å ha vært med i «Petter Uteligger». Nå kan serien ta storeslem i «Gullruten».

KAN VINNE GULLRUTEN: Både Svein Stang og serieskaper Petter Nyquist ble rikskjendiser etter suksessen med dokumentarserien «Petter Uteligger» på TV 2. Nå kan serien vinne hele fire Gullruten-priser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN VINNE GULLRUTEN: Både Svein Stang og serieskaper Petter Nyquist ble rikskjendiser etter suksessen med dokumentarserien «Petter Uteligger» på TV 2. Nå kan serien vinne hele fire Gullruten-priser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt. Det har vært veldig moro, sier Stang om å være med i «Petter Uteligger».

I dokumentarserien får seeren følge småbarnsfaren Petter Nyquist, som flytter ut på gata i Oslo i 52 dager.

På sin aller første dag som uteligger ble Nyquist kjent med Stang. Da Dagbladet møter dem er det i en helt annen setting.

Fredag ble det nemlig kjent at «Petter Uteligger» er nominert til hele fire «Gullruten»-priser.

Var kritiske Sammen med =Oslo-selger Ida Brænden, som i likhet med Stang var å se i serien, er de til stede på pressekonferansen i Østbanehallen i Oslo sentrum.

- Det viser at et kamera til 6000 kroner kan lage gode historier, og fortelle noe som har gjort noe med menneskene som har sett på, sier Nyquist selv om nominasjonene.
Brænden forteller at hun fra starten av var positiv til prosjektet hans, og tok ham i forsvar mens andre var kritiske.

- Dumme meldinger For ifølge Brænden og Stang har ikke alle på gata vært like positive til at de stilte opp i tv-serien.

- Det er mange som var veldig misunnelige. Jeg har fått noen dumme meldinger fra folk i miljøet, sier Stang, og blir supplert av Brænden:

- Jeg tenkte ikke på å være på tv. Det var bare koselig å være sammen med Petter. Det var kult å ha ham der. Det var ingen av oss som visste at det skulle bli så stort, sier hun.

Stang nikker:

- Jeg ville ikke vært opplevelsen foruten.

- Dreper fordommer Petter Nyquist selv forteller at han har fått tilbakemeldinger fra hele landet etter at «Petter Uteligger» ble sendt på lufta.

- Folk sier at det er en serie som har vært viktig, som dreper fordommer og har fått folk til å endre holdning. Fordommer kan ofte baseres på mangel på kunnskap, sier dokumentarserieskaperen.

Han forteller blant annet om en familie som lot sine tre ganske små barn se serien, og som fikk reaksjoner fra sjokkerte voksne, som stusset over at barna fikk se på.

- Men barna ser ikke sprøyta. De ser bare personene som er med, forteller Nyquist.

Han er allerede i gang med flere nye prosjekter, og selv om han sier at han «ikke skal ut på gata i 52 dager til» skal han ikke vekk fra miljøet.

- Det er mer å ta tak i. Jeg vil by på ny kunnskap, slår han fast. 

Hele Norges coronakart