Sveket av psykiatrien

HELSE: Anne sliter med en alvorlig psykisk lidelse. Å legge ned Oslo Hospital kan få store konsekvenser for henne og andre pasienter.

UNIKT TILBUD: I november tapte Oslo Hospitalet anbudskonkurransen som Helse Sør-Øst utlyste. Alle de ansatte er blitt sagt opp. Oslo Hospital har et behandlingstilbud for pasienter som ikke får hjelp ved akuttavdelinger, langtidsavdelinger og avlastningsenheter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Wikimedia Commons
UNIKT TILBUD: I november tapte Oslo Hospitalet anbudskonkurransen som Helse Sør-Øst utlyste. Alle de ansatte er blitt sagt opp. Oslo Hospital har et behandlingstilbud for pasienter som ikke får hjelp ved akuttavdelinger, langtidsavdelinger og avlastningsenheter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anne har en livstruende psykiatrisk lidelse, men i praksis er det tilfeldig om hun har noen rettigheter til omsorg og behandling ved Oslo Universitetssykehus eller ved det distriktspsykiatriske senteret hun tilhører. Årsaken er at hun lider på en måte som mange ikke orker å forholde seg til.

Anne har det ikke bare vondt, hun er smerten, hun lever smerten. Med psykiatriske termer vil hennes lidelse kalles en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Det er ganske menneskelig at også høyt utdannede personer kan ha problemer med å tåle Annes smerte, men det er ikke akseptabelt at det vokser fram en kultur basert på tilsynelatende faglige begrunnelser for å slippe å forholde seg til Anne og hennes likemenn. Noen av Oslo Universitetssykehus’ avdelinger er ikke i stand til å forholde seg til alvorlig syke mennesker.

Oslo Hospital derimot har etablert et fagmiljø med en høy smerteterskel. Helse Sør-Øst har imidlertid lagt deres tjenester ut på anbud, og andre mener at de kan gjøre jobben billigere. Nå skal derfor Oslo Hospital nedlegges og det gode fagmiljøet oppløses. Det kan bli smertefullt for pasientene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer