DEBATT

Barnelovsaker:

Svekker rettssikkerheten

I barnevern- og straffesaker kvalitetssikres den sakkyndiges rapport. Det er rett og slett uforståelig at det ikke skjer i barnelovsaker også.

VIKTIG VURDERING: I en barnelovsak, uttaler en sakkyndig seg om viktige spørsmål som foreldrenes omsorgs- og samværskompetanse. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
VIKTIG VURDERING: I en barnelovsak, uttaler en sakkyndig seg om viktige spørsmål som foreldrenes omsorgs- og samværskompetanse. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi som skriver dette innlegget, arbeider daglig med foreldretvister etter barneloven. Vi møter hyppig rettsapparatet og deres behandling av disse viktige og alvorlige sakene om hvor barna skal bo fast, og vi forholder oss til rettens vurderinger av fast bosted og mye samvær barn skal ha med den av foreldrene de ikke bor fast hos, eventuelt om barna skal bo like mye hos begge foreldre.

I de aller fleste saker som går til hovedforhandling, oppnevner retten en sakkyndig psykolog som får et mandat. Den sakkyndige gjør sine vurderinger og utarbeider en skriftlig rapport som foreligger før hovedforhandlingen. Den sakkyndige er også til stede i retten og avgir vitneforklaring etter at parter og vitner har forklart seg.

Den sakkyndige forklarer seg til sist, fordi vedkommende skal ha mulighet for å korrigere i sine vurderinger på bakgrunn av bevisføringen, og før den sakkyndige kommer med sine endelige råd til retten. Retten pleier i de aller fleste tilfeller å følge den sakkyndiges anbefalinger.

Vi er dermed svært avhengige av at de sakkyndige rapportene er av høy faglig kvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer