Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny skepsis til Trumps og USAs engasjement i NATO:

Svekket allianse vil bety omveltning for Norge

Vi er helt avhengige av alliert hjelp i en skarp krise

ERNA SOLBERG: Urolig over Donald Trumps uklare holdning til NATO og USAs forpliktelser.
ERNA SOLBERG: Urolig over Donald Trumps uklare holdning til NATO og USAs forpliktelser. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter de to toppmøtene i NATO og G7 har det åpnet seg en kløft mellom USA og de europeiske allianselandene. Ikke bare har USAs president Donald Trump skjerpet kravene om at NATO-landene må bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret. Samtidig unnlot han i sin tale å nevne paragraf fem i Atlanterhavspakten, som sier at et angrep på en alliert skal regnes som et angrep på alle. Sammen med Brexit er dette hovedårsakene til at den tyske forbundskansleren Angela Merkel har uttalt at «det kan være vanskelige tider i vente der gamle allianser ikke kan tas for gitt». Hun har også sagt at «tida da vi fullt og helt kunne stole på hverandre, er til en viss grad forbi, det har jeg erfart de siste dagene».

Denne dystre meldingen er Merkel ikke alene om. Vår egen statsminister beskriver stemningen i NATO som «litt avventende» når det gjelder USA og utviklingen, og legger til: «Vi kan ikke ta andres støtte for gitt, men jeg mener det er for tidlig å avskrive NATO-samarbeidet over Atlanteren». Erna Solberg sier også at forsvars- og sikkerhetssamarbeidet med Europa og med de andre nordiske landene vil bli viktigere.

Uttalelsene fra Merkel og Solberg har vakt oppsikt blant eksperter og forskere. Tidligere direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier det aldri før har «vært en så alvorlig fase i NATOs historie at man har tvilt på den amerikanske garantien». Han legger til at Solbergs uttalelse er en unik hendelse. Lundestad får støtte av andre forskere, og av tidligere forsvarssjef Sverre Diesen som sier det er skapt en større usikkerhet enn noen gang før. Diesen karakteriserer Solbergs uttalelser som en «nøktern og balansert kommentar til den situasjonen NATO faktisk befinner seg i». Det gjenstår å se om Donald Trump vil svekke USAs forpliktelser i NATO, slik han vitterlig lovet i sin valgkamp. Mange av hans egne generaler vil nok hviske ham i øret at NATO i høy grad er et redskap som fremmer USAs interesser. Samtidig er alliansen preget av fragmentering og åpne konflikter. I alliansens nordlige områder pågår en omstridt opprustning i forhold til Russland. I sør har Tyrkia lagt seg ut med andre NATO-medlemmer.

For Norge vil en svekkelse av paragraf fem i NATO-pakten innebære en sikkerhetspolitisk og militær omveltning. Norge er helt avhengig av hjelp fra USA og andre NATO-land i en krise. Det er forhåndslagret utstyr til en styrke på mellom 12 000 og 16 000 soldater i Norge. Uten NATO-bistand kan Norge i dag ikke forsvares. Hvis tillitskrisen over Atlanteren fortsetter, haster det med å etablere en plan B.

Hele Norges coronakart