DEBATT

Svekket, men fortsatt farlig

Terroraksjonen i Nairobi må sees i lys av en global jihad, av en aktiv men desperat terrorgruppe.

GLOBAL JIHAD-GRUPPE: «Der andre islamister ofte har utdanning fra madrassaer, religiøse skoler, er høyt utdannet og kommer fra gode kår, er al-Shabaab pirater, tidligere barnesoldater og kriminelle», skriver innleggsforfatter Molvær Vazquez om terroristgruppa som sto bak angrepet på et kjøpesenter i Nairobi, her ved kjøpesenterets flyktende kunder og personell. Foto: AP Photo/Jonathan Kalan
GLOBAL JIHAD-GRUPPE: «Der andre islamister ofte har utdanning fra madrassaer, religiøse skoler, er høyt utdannet og kommer fra gode kår, er al-Shabaab pirater, tidligere barnesoldater og kriminelle», skriver innleggsforfatter Molvær Vazquez om terroristgruppa som sto bak angrepet på et kjøpesenter i Nairobi, her ved kjøpesenterets flyktende kunder og personell. Foto: AP Photo/Jonathan Kalan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så mange som 137 kan ha mistet livet i angrepet på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi, ifølge Al-Shabaab, gruppen bak angrepet. Al-Shabaab, som på norsk betyr ungdommen, ble dannet i 2006 og har sitt opphav i andre radikale islamistiske organisasjoner i Somalia. De har siden 2006 utført en rekke angrep. Blant andre angrep, sto de bak bombene i Uganda i 2010 som drepte 74 mennesker som så på fotball VM. De er en svært voldelig og radikal islamistisk organisasjon hvis uttalte mål er opprettelsen av et islamsk kalifat under sharia. Deres tilstedeværelse i Somalia har vært utbredt, blant annet i Mogadishu fram til 2011, ved havna Kismayo fram til 2012 og i store deler av Sør- og Sentral-Somalia. I fraværet av en fungerende regjering har Al-Shabaab enkelte steder fylt maktvakuumet, og innført sharia.

Steining og avhugging av lemmer har lenge vært hverdagskost i Somalia. Det som skiller Al-Shabaab fra mange andre islamister er at der de andre ofte har utdanning fra madrassaer, religiøse skoler, er høyt utdannet og kommer fra gode kår, er Al-Shabaab pirater, tidligere barnesoldater og kriminelle. Innledningsvis var Al-Shabaab tuftet på en nasjonalistisk ideologi om et samlet Stor-Somalia under sharia. En rekke interne konflikter om retning og ideologisk forankring resulterte seinere i et nytt lederskap som omfavnet global jihad. I 2009 sverget de troskap til al-Qaida, og fungerer som en franchise under dem, noe som styrker deres kapasitet og tilstedeværelse. De er også koblet til Boko Haram i Nigeria, som anslagsvis har 10 000 menneskeliv på samvittigheten siden 2002, al-Qaida på den arabisk halvøy og andre jihadister i regionen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer