Svekket, men fortsatt farlig

Terroraksjonen i Nairobi må sees i lys av en global jihad, av en aktiv men desperat terrorgruppe.

GLOBAL JIHAD-GRUPPE: «Der andre islamister ofte har utdanning fra madrassaer, religiøse skoler, er høyt utdannet og kommer fra gode kår, er al-Shabaab pirater, tidligere barnesoldater og kriminelle», skriver innleggsforfatter Molvær Vazquez om terroristgruppa som sto bak angrepet på et kjøpesenter i Nairobi, her ved kjøpesenterets flyktende kunder og personell. Foto: AP Photo/Jonathan Kalan
GLOBAL JIHAD-GRUPPE: «Der andre islamister ofte har utdanning fra madrassaer, religiøse skoler, er høyt utdannet og kommer fra gode kår, er al-Shabaab pirater, tidligere barnesoldater og kriminelle», skriver innleggsforfatter Molvær Vazquez om terroristgruppa som sto bak angrepet på et kjøpesenter i Nairobi, her ved kjøpesenterets flyktende kunder og personell. Foto: AP Photo/Jonathan KalanVis mer
Debattinnlegg

Så mange som 137 kan ha mistet livet i angrepet på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi, ifølge Al-Shabaab, gruppen bak angrepet. Al-Shabaab, som på norsk betyr ungdommen, ble dannet i 2006 og har sitt opphav i andre radikale islamistiske organisasjoner i Somalia. De har siden 2006 utført en rekke angrep. Blant andre angrep, sto de bak bombene i Uganda i 2010 som drepte 74 mennesker som så på fotball VM. De er en svært voldelig og radikal islamistisk organisasjon hvis uttalte mål er opprettelsen av et islamsk kalifat under sharia. Deres tilstedeværelse i Somalia har vært utbredt, blant annet i Mogadishu fram til 2011, ved havna Kismayo fram til 2012 og i store deler av Sør- og Sentral-Somalia. I fraværet av en fungerende regjering har Al-Shabaab enkelte steder fylt maktvakuumet, og innført sharia.

Steining og avhugging av lemmer har lenge vært hverdagskost i Somalia. Det som skiller Al-Shabaab fra mange andre islamister er at der de andre ofte har utdanning fra madrassaer, religiøse skoler, er høyt utdannet og kommer fra gode kår, er Al-Shabaab pirater, tidligere barnesoldater og kriminelle. Innledningsvis var Al-Shabaab tuftet på en nasjonalistisk ideologi om et samlet Stor-Somalia under sharia. En rekke interne konflikter om retning og ideologisk forankring resulterte seinere i et nytt lederskap som omfavnet global jihad. I 2009 sverget de troskap til al-Qaida, og fungerer som en franchise under dem, noe som styrker deres kapasitet og tilstedeværelse. De er også koblet til Boko Haram i Nigeria, som anslagsvis har 10 000 menneskeliv på samvittigheten siden 2002, al-Qaida på den arabisk halvøy og andre jihadister i regionen.

Gruppen har anslagsvis mellom 7000 og 9000 krigere, hvorav majoriteten er somaliere, men rekrutterer også globalt. Deres territorielle kontroll har gjort Somalia til en trygg havn, og jihadister fra nært og fjernt reiser dit for trening. Til tross for deres globale ideologi og rekruttering, har deres operasjoner foreløpig begrenset seg til Øst- og Sentral-Afrika. Likevel må de vurderes som en transnasjonal terrororganisasjon.

Angrepet i Nairobi er ikke bare en hevn mot Kenya for deres deltakelse i den afrikanske unionens operasjon i Somalia fra om med 2011. I 2011 kom 25 prosent av alle terroranslag i Kenya de siste 20 åra, samtidig som over 80 prosent av anslagene i Somalia har skjedd etter 2006. Al-Shabaab er aktive, men også desperate. En rekke nederlag de siste årene har resultert i redusert territoriell kontroll, og de er på vikende front. Terroraksjonen i Nairobi må sees i lys av global jihad, og Al-Shabaab har dessverre lyktes med en operasjon som skader vestlige interesser og som har fått enorm oppmerksomhet. De har spredd sitt budskap, og ikke minst spredd frykt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.