Svekket selvråderett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge tapte nylig to saker som berører grunnverdier i det norske samfunnet. Bevaring av de nasjonale naturressursene gjennom hjemfallsretten og bevaring av den kristne tradisjonsarv i det moderne Norge gjennom KRL-faget. EFTA-domstolen fant at Norges praktisering av hjemfallsretten var i strid med EØS-avtalen. Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) fastslo at KRL-faget slik det ble praktisert krenket Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Begge avgjørelsene viser at Norge har påtatt seg omfattende folkerettslige forpliktelser som nå konfronterer sentrale verdier og lange linjer i norsk samfunnsliv. Hjemfallsretten har vi hatt i 100 år og utdanning i den kristne tro har vært del av skolepensumet siden 1739 (med fritaksmuligheter siden 1889). Både hjemfallsretten og KRL-faget kan nok bestå, men norske myndigheter har altså praktisert begge samfunnsordninger i strid med våre folkerettslige forpliktelser.

Hva betyr så slike avgjørelser for den nasjonale selvråderetten? Er de problematiske i forhold til det legitime folkestyret? Innebærer de en uforsvarlig maktforskyvning fra våre nasjonale lovgivere til internasjonale overvåkningsorganer? Makt- og demokratiutredningen og Stortingets behandling av den i 2005 satte søkelyset nettopp på disse spørsmålene om forholdet mellom nasjonale myndigheter og overnasjonale overvåkningsorganer. Det er særlig EMD som blir gjenstand for debatt: Tolker den EMK utover det statene i sin tid ble enige om, og knebler den demokratisk debatt? KRL-saken belyser disse praktiske og prinsipielle sidene ved overnasjonal prøvingsrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer