Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Valkyrien» på NRK

Sven Nordin om sin tøffe høst: - Bare å bite tennene sammen

Skuespilleren legger et travelt år bak seg. Nå ser han fram til familiejul på Geilo - og sol i Syden. 

TV-AKTUELL: Sven Nordin har hovedrollen i dramaserien «Valkyrien», som kommer på NRK1 første nyttårsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TV-AKTUELL: Sven Nordin har hovedrollen i dramaserien «Valkyrien», som kommer på NRK1 første nyttårsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror ikke jeg hadde klart dette kjøret hvis ungene var små, sier Sven Nordin (59), som sammen med kona Torhild Strand har voksne tvillingdøtre på 31 år.

UNDER JORDA: På den ganske hemmelige T-banestasjonen Valkyrien i Oslo blir Sven Nordin til den illegale legen Ravn i NRKs nye dramasatsing, som har premiere 1. januar. Video: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer Vis mer

Han trekker på smilebåndet når han forteller om sitt travle år, som startet med innspilling av NRK-serien «Valkyrien», parallelt med forberedelser til to krevende teaterstykker på Oslo Nye.

«Hvem er redd for Virginia Woolf», der Nordin spiller mot Linn Skåber, hadde premiere i september, mens monologen «En mann ved navn Ove» hadde premiere i november.

- Høsten har vært tøff. Det har bare vært å bite tennene sammen, erkjenner Nordin.

Tidlig involvert

På nyåret er han aktuell i dramaserien «Valkyrien», som har premiere på NRK1 1. januar.

I den åtte episoder lange serien har 59-åringen rollen som kirurgen Ravn, som får egen lovlydighet og moral satt på prøve når hans dødssyke kone Vilma (Pia Halvorsen) blir nektet videre behandling av helsevesenet.

Ravn allierer seg med sin tidligere pasient Leif (Pål Sverre Hagen), som tilbyr ham mulighet til å fortsette forskningen i et nedlagt bomberom ved den nedlagte T-banestasjonen Valkyrien i Oslo.

Som motytelse må Ravn behandle pasienter som ikke kan eller vil benytte seg av det tradisjonelle helsevesenet...

- Jeg leste manus til øyet ble stort og vått, og la det ikke fra meg før jeg var ferdig, forteller Nordin om sitt første møte med TV-serien.

Han ble involvert av produsent Eric Vogel allerede før NRK kom på banen, og var med på å pitche serien til rikskringkasteren.

- Jeg har vært med på manusutvikling-fasen. Det skjer ikke så ofte, forteller Nordin, som dermed har vært med på å forme egen karakter fra et tidlig stadium.

- Nesten banalt

Mens Pål Sverre Hagens karakter er en såkalt «dommedagsprepper» som gjør seg klar til en kommende samfunnskollaps, spiller Nordins karakter ut en kjærlighetshistorie.

- Min tematikk handler om det etiske, medisinske og moralske. Det er en kjærlighetshistorie om en desperat mann som er villig til å ta i bruk alle midler for ikke å miste den han elsker. Det er et klassisk, nesten banalt tema, sier Nordin.

LAGSPILLERE: Torhild Strand og Sven Nordin har vært sammen i over 30 år. Nordin forteller at kona, som er hans manager, har forståelse for at han er travel i enkelte perioder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LAGSPILLERE: Torhild Strand og Sven Nordin har vært sammen i over 30 år. Nordin forteller at kona, som er hans manager, har forståelse for at han er travel i enkelte perioder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Mens karakteren Ravn har en lege- og forskerkone som har forståelse for ektemannens valg, har Nordin en kone som har forståelse for hans travle liv. Som ektemannens manager er det nemlig Torhild som har kontroll på timeplanen hans!

- Jeg har kjent Torhild i 35 år. Hun er vant til at det er sånn, sier 59-åringen om det høye aktivitetsnivået.

I april skal han tilbake på teaterscenen i «En mann ved navn Ove». Men før den tid skal han endelig legge føttene på bordet og kjenne pulsen senke seg.

- Vi skal til Geilo og feire en klassisk vinterjul, med barnebarn og pinnekjøtt, forteller Nordin om årets juleferie.

Deretter venter 14 dager i Syden.

- Da blir det hvile, slår skuespilleren fast.

UNDERVERDEN: Lik brennes på bålet og pasienter oppsøker en illegal klinikk under jorda i NRKs nye storsatsing «Valkyrien» som har premiere 1. januar 2017. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!