Svenneprøven

Vil Eide være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk?

MINISTER NOK? «Spørsmålet er om Espen Barth Eide (bildet) vil være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk», skriver artikkelforfatteren.
MINISTER NOK? «Spørsmålet er om Espen Barth Eide (bildet) vil være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk», skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han hadde trolig ventet lenge på dette, og mange synes nok utnevnelsen av Espen Barth Eide som Norges forsvarsminister var på sin plass. Men når Eide i disse dager møter sin amerikanske forsvarsministerkollega Leon E. Panetta i Washington, settes hans ministeregenskaper på prøve: Ansikt til ansikt med sjefen for et av verdens største atomvåpenarsenaler er spørsmålet om Eide vil være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk?

I oktober uttalte den norske regjeringen, for første gang siden Hiroshima, at den ønsker å få på plass et «reelt totalforbud» mot atomvåpen, og at de «arbeider aktivt for å skape et politisk grunnlag» for å oppnå dette.

Det er kanskje ikke så overraskende at en regjering som kan smykke seg med å ha vært initiativtakeren bak forbudet mot klasevåpen fra 2008, tenker at den kan gjenta suksessen ved å la verdens atomvåpen lide samme skjebne. Men den historisk viktige dimensjonen ved regjeringens uttalelse bør likevel ikke underdrives. For første gang har en norsk regjeringen presentert en konkret politisk løsning på atomvåpenproblemet: et forbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer