Svenneprøven

Vil Eide være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk?

MINISTER NOK? «Spørsmålet er om Espen Barth Eide (bildet) vil være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk», skriver artikkelforfatteren.
MINISTER NOK? «Spørsmålet er om Espen Barth Eide (bildet) vil være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk», skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han hadde trolig ventet lenge på dette, og mange synes nok utnevnelsen av Espen Barth Eide som Norges forsvarsminister var på sin plass. Men når Eide i disse dager møter sin amerikanske forsvarsministerkollega Leon E. Panetta i Washington, settes hans ministeregenskaper på prøve: Ansikt til ansikt med sjefen for et av verdens største atomvåpenarsenaler er spørsmålet om Eide vil være minister nok til å fremme Norges egen atompolitikk?

I oktober uttalte den norske regjeringen, for første gang siden Hiroshima, at den ønsker å få på plass et «reelt totalforbud» mot atomvåpen, og at de «arbeider aktivt for å skape et politisk grunnlag» for å oppnå dette.

Det er kanskje ikke så overraskende at en regjering som kan smykke seg med å ha vært initiativtakeren bak forbudet mot klasevåpen fra 2008, tenker at den kan gjenta suksessen ved å la verdens atomvåpen lide samme skjebne. Men den historisk viktige dimensjonen ved regjeringens uttalelse bør likevel ikke underdrives. For første gang har en norsk regjeringen presentert en konkret politisk løsning på atomvåpenproblemet: et forbud.

Uttalelser som dette er ikke bare billig retorikk, men legger føringer på Norges forsvarspolitiske prioriteringer. Når Eide i dag møter Panetta, bør man derfor kunne forvente at han sier klart fra om at atomvåpen ikke har noen plass i et moderne forsvarssystem, og at han inviterer sin amerikanske kollega til å utforske mulighetene for å få på plass et forbud mot disse våpnene.

Dette vil ikke bare følge av regjeringens egen atompolitikk, men også gi støtte til president Barack Obamas visjon om en verden fri for atomvåpen.

I USAs ferske forsvarsstrategi står det at USA ønsker å redusere atomvåpnenes rolle. Det hersker liten tvil om at Obama mener atomvåpen både er et uakseptabelt og unødvendig militært stridsmiddel. Obama har også trolig lagt press på haukene i Pentagon for å få dem til å finne andre måter å forsvare USA på, enn ved å true med «unacceptable damage».

At Eide overfor Panetta presenterer Norges krav om et forbud mot atomvåpen derfor både naturlig og riktig. Den gode kontakten med ledende atomvæpnede stater, og erfaringen fra liknende prosesser, gir Norge en unik mulighet. Få, om noen, er bedre stilt til å ta initiativ til forhandlinger om en internasjonal avtale som forbyr atomvåpen.

Men vil Espen Barth Eide, den «evige statssekretær» som nå har blitt forsvarsminister, være minister nok til å fremme norsk politikk i møte med Norges mektigste allierte?

Det gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer