Fadime:

Svensk æresdrap blir dramaserie

20 år etter at faren drepte sin egen datter, Fadime Sahindal, planlegger Viaplay premiere på en serie om livet hennes.

TRAGEDIE: Fadime Sahindal ble skutt og drept av sin far i 2002. Foto: NTB
TRAGEDIE: Fadime Sahindal ble skutt og drept av sin far i 2002. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

21. januar ble svenske Fadime Sahindal drept av sin far - angivelig fordi hun ville gifte seg med en svensk mann. Faren fikk livsvarig fengsel for æresdrapet.

Nå blir Fadimes livshistorie en Viaplay-serie.

- Fadime som navn er kjent for mange, men ikke så mange kjenner hele historien hennes. Det er viktigere enn noen gang å fortelle, ikke minst for et yngre publikum, sier Leif Ericksson som var Fadimes advokat i en pressemelding.

Serien er basert på virkelige hendelser, politietterforskninger og dokumentarboka «Du skal dø» skrevet av Fadimes advokat Leif Ericksson og forfatter Ulf Broberg.

- Vanskelig og viktig

Gjennom hele produksjonsprosessen vil en rekke eksperter være tilgjengelige, gjennom et etisk råd bestående av tolv personer, for konsultasjon om æresrelaterte spørsmål.

- Fadime er en av de vanskeligste og viktigste historiene vi har taklet så langt hos Viaplay, og det er et stort ansvar å fortelle om livshistorien hennes. Hun har vært et forbilde for mange, og dessverre er hennes tragiske slutt like relevant i dag, sier innholdssjef i NENT Group, Filippa Wallestam i pressemeldingen og fortsetter:

- Ved å skildre de siste åra Fadimes liv håper vi å kunne sette et nytt fokus på æresrelatert vold og minne en ny generasjon om Fadimes historie og hylle hennes kamp for like rettigheter.

Opptakene av «Fadime» begynner i sommer og blir en Viaplay Original på seks episoder produsert av Storyfire. Serien får premiere på Nordic Entertainment Groups strømmetjeneste Viaplay for alle markeder i 2022 - 20 år etter Fadime ble drept.

Satt fri

I 2018 meldte Uppsala Nya Tidning at Fadime Sahindals far hadde blitt satt fri.

72-åringen ble først dømt til livstid i fengsel. I november 2012 kom saken opp igjen. Denne gangen for å tidfeste lengden på livstidsdommen. Dommen ble fastsatt til 24 år, men etter å ha sonet to tredjedeler av dommen, ble faren satt fri.

26-årige Fadime Sahindal ble i januar 2002 skutt to ganger i hodet. Motivet for drapet var ifølge dommen skammen Fadime påførte familien for å ha et forhold til en svensk mann.

Fadime fikk mye oppmerksomhet i Sverige etter at hun gikk ut i media og delte sin egen familiehistorie og fordømte æresrelatert vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer