Svensk Bollywood

Ungdomsfilm om adoptivbarns jakt på identitet.

FILM: Bland Bollywood og svensk sosialrealisme -   og her er ungdomsfilmen «Bombay Dreams». Problemet som drøftes er forresten ikke unikt svensk; det handler om utenlandsadoptertes kulturelle identitetssøken.

Hårfin balanse

Regissør Lena Koppel sies å være inspirert av svensk TVs «avsløringer» av adoptivbarnas «alvorlige problemer» i tenåra. Som adoptivmor selv ønsket hun å få fram en mer nyansert historie.

Det har hun klart i denne filmen som balanserer hårfint mellom det søtladne og problematiserende.

Ebba (Gayathri Mudigonda) er født i India, men kom som adoptivbarn til sin svenske mamma Anita (Sissela Kyle) to år gammel. Hun er blitt en vanlig svensk jente, men drømmer likevel om å finne sine røtter i India. Mammaen skyver planene om India-reisen foran seg. En dag finner Ebba to år gamle, bortgjemte brev fra sin biologiske mor som vil ha kontakt. Så allierer hun seg med bestevenninnen Camilla (Nadine Kirschon) og begynner å forberede en India-tur i all hemmelighet.

Fiffig kontrast

I drømmesekvenser er allerede Ebba i India og framfører eksotiske danser iført silkekostymer og omgitt av beundrende menn, i beste Bollywood-tradisjon og i fiffig kontrast til hjemlige utbrudd av typen «du er ikke den ordentlige moren min, du har bare kjøpt meg».

Styrken i Lena Koppels film er at hun berører et så følsomt emne med en lett hånd, uten å bli overflatisk eller idylliserende. Slike ungdomsfilmer fortjener et publikum.