SØVNSUKSESS: Svenske Carl-Johan Forssen Ehrlin har fått enorm suksess med boka «Kaninen som så gärna ville somna». Foto: Elin Carlholt
SØVNSUKSESS: Svenske Carl-Johan Forssen Ehrlin har fått enorm suksess med boka «Kaninen som så gärna ville somna». Foto: Elin CarlholtVis mer

Svensk coach har fått internasjonal suksess med søvndyssende barnebok

Første som topper Amazon med bok gitt ut på eget forlag.

(Dagbladet): Slitne foreldre er ofte på desperat leting etter teknikker for å få barna til å sove.

Og har du en god, annerledes idé kan du plutselig får uventet suksess. Det har den svenske forfatteren og coachen Carl-Johan Forssen Ehrlin fått erfare.

Topper Amazon I 2011 slapp han sin barnebok «Kaninen som så gärna ville somna», ei bok som skal dysse barna i søvn. Nylig ble boka sluppet på engelsk, og nå tar den beroligende boka verden med storm.    

Barneboka om kaninen på søvnjakt topper nå listene hos Amazon UK, og nettet er fullt av foreldre med lovord om boka, skriver den engelske avisa Telegraph

- Det har gått fort de siste dagene etter at boka toppet engelske Amazon, vi er helt sjokkerte, sier forfatter Carl-Johan Forssen Ehrlin på telefon til Dagbladet.

Han har ikke lange tiden å avse norsk presse, for om få strakser får den svenske barnebokforfatteren besøk av et TV-team fra amerikanske NBC.

BLITT SUKSESS:  Barneboka «Kaninen som så gärna ville somna» har blitt populær.
BLITT SUKSESS: Barneboka «Kaninen som så gärna ville somna» har blitt populær. Vis mer

- Det er ganske lenge siden jeg skrev denne boka, men det er først nå den har fått oppmerksomhet. Det føles veldig rart, men det er bra at flere foreldre kan få benytte teknikkene i boka, sier Ehrlin.

Har skrevet om personlig utvikling Den psykologiutdannede forfatteren har tidligere skrevet bøker om personlig utvikling og lederskap. Han har benyttet psykologiske forsterkningsteknikker for å hjelpe barna slappe av, fokusere og til slutt sovne.

- Alt fokus i boka er på å slappe av og å sovne, gjennom å hele tiden involverer barnet i avslapningsøvelser, sier Ehrlin.

Trikset er at boka skal leses på en spesiell måte. Foreldre blir bedt om å gjespe ofte, framheve enkelte ord som sove og søvn, og lese dem med en langsom og rolig stemme. «Med hjelp av psykologiske teknikker og den spesielle måten boka er strukturert på sovner barna godt, ofte selv før historien er over», skriver Erhlin på sine nettsider.  

Selv om boka er en billedbok, anbefaler forfatteren at barna skal lytte i stedet for å følge med på tegningene.

Inget mirakel Forfatteren forteller at hans innboks om dagen er full av mail fra foreldre som har hatt suksess med boka, men at teknikken likevel ikke er en quick fix.

- Boka er inget mirakel, selv om noen foreldre mener det. Det kommer an på hvordan foreldrene leser boka, sier han og forteller at heller ikke alle barn lar seg lure i søvn av å høre ord om å sove.

OVERRASKET: Carl-Johan Forssen Ehrlin er overrasket over suksessen. Foto: Elin Carlholt
OVERRASKET: Carl-Johan Forssen Ehrlin er overrasket over suksessen. Foto: Elin Carlholt Vis mer

- Det er en del barn som stritter imot og forsøker å holde seg våkne, men midt i boka må de fleste gi opp og sovner, hevder Ehrlin.

Vil inspirere forfattere I tillegg til å få barn til å sove, håper den nye suksessforfatteren at han kan inspirere voksne til å skrive.

- Dette er den første selvpubliserte boka som topper Amazon. Jeg håper det kan være en inspirasjon for andre forfattere at de også kan klare det, sier Ehrlin.

Barnebokforfatteren planlegger også å gi ut flere bøker for foreldre.

- Flere har anbefalt meg å skrive om pottetrening, så det blir kanskje neste bok, men jeg har mange ideer, sier han.

Vil ikke anbefale boka Den norske barnesykepleieren og helsesøsteren, Karin Naphaug, også kjent som Sovekarin, forteller at hun ikke har hørt om boka. Hun er derimot kritisk til at man skal behøve å lese ei bok for å få barna til å sove.

- Det er ikke noe jeg bruker i min praksis, og jeg tror ikke jeg ville ha anbefalt slike metoder. Her er man avhengig av at noen skal lese denne boka. For meg er det viktigste at barna skal finne søvnen selv, ikke at barnet bør leses for til det sovner, sier Naphaug som selv har skrevet boka «Sov godt».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram