- SNAKKER USANT:  Christer Hederström mener kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) lyver om DAB i Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
- SNAKKER USANT: Christer Hederström mener kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) lyver om DAB i Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Svensk ekspert: - Norges kulturminister lyver om DAB

En svensk samfunnsdebattant og medieanalytiker er sjokkert over hvordan statsråden omtaler Sveriges DAB-avgjørelser.

(Dagbladet): - Linda Hofstad Helleland lyver når hun snakker om DAB i Sverige, sier Christer Hederström til Dagbladet.

Hederström, som er en svensk samfunnsdebattant og medieanalytiker, er sjokkert over hvordan statsråden omtaler Sveriges DAB-avgjørelser.

I fjor ble det bestemt at det norske FM-nettet skal stenges, og at hele landet skal over på DAB-radio i 2017. Frp var det eneste partiet som ikke stilte seg bak avgjørelsen, og debatten har rast siden.

• Les journalist Anders Grønnebergs kommentar: Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer?

- Ta ansvar Hederströms irritasjon startet for alvor med et brev sendt fra Frps kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

I brevet vil Thomsen vite om Helleland vil utsette stengingen av FM-nettet, og ta ansvar for de eventuelle konsekvensene nedleggelsen av FM-nettet kan få.

Thomsen understreker at flertallet i Stortinget gikk inn for at det bør være en koordinering for overgangen til digitalradio med våre naboland.

I svaret til Thomsen skriver Helleland blant annet:

- Det er ikke riktig at Sverige har skrinlagt digitaliseringen slik enkelte har hevdet. Det som er riktig er at Sverige vil avvente utviklingen, blant annet i Norge, før det fattes et endelig vedtak om digitalisering. Sveriges digitaliseringsplan baserer seg derfor på at Norge skal digitalisere først.

- Dette er løgn, og jeg forstår ikke hvordan en statsråd kan tillate seg å lyve på den måten, sier Christer Hederström og fortsetter:

- DAB er på ingen måte satt på vent i Sverige. Det er skrinlagt og i praksis dødt. Svenske politikere holder et øye med utviklingen i Norge, det stemmer, men det jobbes ikke med dette på noen annen måte fra statens side, sier Hederström til Dagbladet.

- DAB er skrinlagt Han understreker at en samlet svensk Riksdag gikk inn for å sette punktum for DAB-prosjektet i februar.

- Den svenske regjeringen bestemte seg for å skrinlegge forslaget om DAB i 2015. I februar i år ble alle partiene i Riksdagen enig: Det skal ikke tilrettelegges for DAB i Sverige. Vi skal bare holde et øye med utviklingen. DAB er dødt i Sverige og vi kommer aldri til å stenge FM-båndet, før den dagen de fleste hører på digitalradio over internett.

Dette bekrefter Niclas Malmberg, mediepolitisk talsmann i det svenske Miljøpartiet.

- DAB er skrinlagt i Sverige. Per nå skjer det ingenting på dette feltet her. Det stemmer at vi holder øye med utviklingen i andre land, men det betyr på ingen måte at det jobbes aktivt med DAB i Sverige, sier Malmberg til Dagbladet.

- Har ikke lukket igjen døren Dagbladet har kontaktet Kulturdepartementet for å få en kommentar til saken, og spør hvor statsråden har sin informasjon om at Sverige ikke har skrinlagt sine DAB-planer fra.

Svaret kommer fra Linda Hofstad Hellelands statssekretær Bård Folke Fredriksen (H):

- Sverige har besluttet å utsette overgangen til digitalradio, men har ikke lukket igjen døren for DAB for godt, jamfør sitat fra Alice Bah Kuhnke som er kultur- og demokratiminister i Sverige, skriver Folke Fredriksen i en e-post til Dagbladet.

Sitatet statssekretæren henviser til er hentet fra et debattinnlegg skrevet av Bah Kuhnke i juni i fjor.

Den gang skrev kultur- og demokratiministeren blant annet følgende:

«Som med mange politiske beslutninger, spesielt innenfor områder der teknologien er under stadig utvikling, kan det finnes grunn til senere å omprøve spørsmål om digitalisering av bakkenettet for radiosendinger.

Regjeringen kommer til å følge utviklingen i blant annet Norge. (...) Ikke minst kommer regjeringen til å ta i betraktning hvordan Norge håndterer forsvars- og sikkerhetsaspektene ved overgangen.»