Eurovision 2019

Svensk ekspert om fallet: - Litt pinlig

- Enten er man en vinner, eller så er man glemt.

VINNER: Nederland var storfavoritt før MGP-finalen, og kunne til slutt juble høyest. Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Mange jublet da Norge havnet rett over Sverige i årets Eurovision. I går kom derimot kontrabeskjeden: European Broadcasting Union (EBU) har korrigert stemmetallene og dermed var ikke Norge best av de nordiske landene i 2019 likevel.

Opprinnelig fikk Norge en 5. plass for Keiinos bidrag «Spirit in the Sky». Söta bror havnet på 6. plass med John Lundviks «Too late for love». Onsdag ble altså plasseringen snudd og Norge havnet på sjette og Sverige på femte.

SLAKT: Anders Nunstedt, musikkredaktør i Expressen, er ikke nådig i sin dom over det norske Eurovision-håpet KEiiNO. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Keiino-tøys

Eurovision-ekspert i den svenske avisa Expressen, Anders Nunstedt, legger ikke skjul på hvilken kandidat han liker best.

- Selv mener jeg at Norges bidrag høres ut som 20 år gammel eurodisco, hentet fra den tida da band som Aqua og Rednex brukte gimmick når de lagde hits. Det låt kjedelig og umoderne allerede i 1999. Sveriges bidrag er betydelig mer elegant, moderne og bedre. I en ren Eurovision-konstekst er selvsagt Keiino-tøyset visuelt mer festlig enn John Lundvik, sier Nunstedt.

Han sier til Dagbladet at han ble kontaktet av en rekke stolte nordmenn etter at den opprinnelige plasseringen ble annonsert.

- Personlig orker jeg ikke bry meg den interne nordiske kampen. Enten er man en vinner, eller så er man glemt, men dette er nok litt pinlig for alle de opprørte nordmennene fulle av skadefryd som hørte av seg til meg og andre, da det virket som Keiino ble plassert foran John Lundvik i Tel Aviv. Men som sagt, det er sluttseieren som teller, sier eksperten.

- Mye å diskutere

Nunstedt mener det ugyldiggjorte resultatet er mer interessant.

- Sverige vant hos jurygruppene og Norge vant hos tv-seerne. Det finnes mye å diskutere i det faktum at Nederland vant, til tross for at de ikke var nummer én, verken hos jury eller seere, sier han.

Dagbladet har i flere artikler omtalt kritikk av MGP-konkurransen i Norge og juryordningen i Eurovision. Denne denne uka gikk tidligere MGP-general Per Sundnes og MGP-ekspert Erik Nodland ut og kritiserte fagjuryordningen. De mente at Norge ble frarøvet en seier, og at Keiino burde vunnet, fordi de vant publikumsstemmene fra Europa.

18. mai gikk manager Erland Bakke (40) ut med sterk kritikk av NRKs gjennomføring av den norske MGP-finalen, og pekte på det han mener er uheldige rolleblandinger og enkeltpersoner med for mye makt.