Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2018

Svensk Eurovision-ekspert mener Guri Schanke må vrakes fra den norske fagjuryen

Guri Schanke skal vurdere om tidligere samarbeidspartner fortjener finalebillett i Eurovision.

I FAGJURYEN: Guri Schanke sitter i den norske fagjuryen under Eurovision, som utgjør 50 prosent av de norske stemmene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I FAGJURYEN: Guri Schanke sitter i den norske fagjuryen under Eurovision, som utgjør 50 prosent av de norske stemmene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Denne uka ble det kjent at artisten Guri Schanke (56) skal sitte i den norske Eurovision-juryen.

De fem jurymedlemmene plukkes ut av NRK, og utgjør 50 prosent av de norske stemmene når Eurovision-vinneren skal kåres i neste uke.

Ifølge Eurovisions hjemmesider er det strenge regler som gjelder for å kunne bli medlem av juryen. Blant annet skal det ikke være noen koblinger mellom jurymedlemmene og noen av låtene som konkurrerer i Eurovision:

«Jurymedlemmene skal ikke ha noen slags koblinger med noen av de konkurrerende låtene og/eller artister som opptrer i konkurransen, på en måte som gjør at de ikke kan stemme fullstendig uavhengig og upartisk.»

VANT I 2007: Guri Schanke og låta «Ven a bailar conmigo» stakk av med seieren i norske MGP i 2007, og knivet om Eurovision-seieren i Helsinki samme år. Her under den norske finalen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VANT I 2007: Guri Schanke og låta «Ven a bailar conmigo» stakk av med seieren i norske MGP i 2007, og knivet om Eurovision-seieren i Helsinki samme år. Her under den norske finalen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Eurovision-ringrev

Da Guri Schanke vant norske MGP i 2007, var det med en låt skrevet av den svenske Eurovision-ringreven Thomas G:son.

G:son har skrevet en rekke Eurovision-bidrag for en rekke land, blant annet Sveriges vinnerlåt fra 2012, «Euphoria».

I HELSINKI: Thomas G:son er eneste låtskriver bak «Ven a bailar conmigo», som sikret Guri Schanke norsk MGP-seier i 2007. Her er de to avbildet sammen under den europeiske finalen i Helsinki samme år. Foto: Knut Falch / Scanpix
I HELSINKI: Thomas G:son er eneste låtskriver bak «Ven a bailar conmigo», som sikret Guri Schanke norsk MGP-seier i 2007. Her er de to avbildet sammen under den europeiske finalen i Helsinki samme år. Foto: Knut Falch / Scanpix Vis mer

Også i år er en G:son-låt med i kampen om det mikrofonformede glasstrofeet. Svensken er nemlig en av låtskriverne bak Maltas bidrag «Taboo», framført av Christabelle.

«Taboo» skal i ilden i andre semifinale torsdag 10. mai, i likhet med Norges håp Alexander Rybak.

Det betyr at Schanke og resten av den norske juryen skal vurdere hvilke av Rybaks konkurrenter, inkludert G:sons «Taboo», som fortjener en finaleplass.

- Bør fjernes

Det får Expressens Eurovision-ekspert Anders Nunstedt til å reagere.

- Guri Schanke bør fjernes fra juryen, ikke minst for sin egen skyld, for Maltas skyld og for Thomas G:sons skyld, sier Nunstedt til Dagbladet.

- Om Malta går videre takket være stemmer fra Norge, er det uunngåelig at det vil vekke mistanker om partiskhet og skape en debatt. I den debatten kommer det å bli problematisk for henne å forklare seg troverdig.

Nunstedt er ikke overrasket over at EBU har godkjent koblingen mellom Schanke og G:son.

- De burde praktisere sine egne regler steinhardt for ikke å risikere konkurransens troverdighet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Guri Schanke, uten å lykkes.

- Uheldig

Også tidligere MGP-general Jostein Pedersen reagerer på koblingen mellom Schanke og den svenske låtskriveren.

- Dette er uheldig. Jurymedlemmene må være uhildet, sier Pedersen.

Han understreker at dette ikke er Schankes feil, men at NRK har redaktøransvar og burde sett koblingen.

KRITISK: Tidligere MGP-general Jostein Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Tidligere MGP-general Jostein Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Guri Schanke er meget kompetent til å sitte i en slik jury, og er en erfaren og garvet musikalartist. Problemet er at hun var MGP-deltaker for Norge med en sang av Thomas G:son, som har en sang i konkurransen i år. Det må man unngå, sier Pedersen.

- Jeg vet ikke hvilken kontakt de to har i dag, men det tar seg ikke ut.

NRK: Koblingen er godkjent

NRKs Stig Karlsen er prosjektleder og musikkansvarlig for MGP.

Han skriver i en mail til Dagbladet at NRK og Eurovision-arrangøren, Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), er klare over koblingen mellom Schanke og G:son.

- Koblingen du peker på er sjekket med EBU og godkjent, da relasjonen mellom Schanke og G:son er begrenset til at han skrev og delte denne låten med Norge i 2007.

VET OM KOBLINGEN: Prosjekleder og musikkansvarlig for MGP, Stig Karlsen, sier at European Broadcasting Union har godkjent koblingen mellom Guri Schanke og Thomas G:son. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VET OM KOBLINGEN: Prosjekleder og musikkansvarlig for MGP, Stig Karlsen, sier at European Broadcasting Union har godkjent koblingen mellom Guri Schanke og Thomas G:son. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva er NRKs kommentar til kritikken fra Jostein Pedersen og Anders Nunstedt?

- EBU er beslutningstaker i slike spørsmål, har gjort en vurdering og godkjent juryen, svarer Karlsen.

EBU skriver følgende i en uttalelse til Dagbladet:

«Den europeiske kringkastingsunionen er klar over det faktum at G:son skrev en låt som Schanke framførte i 2007.

Det er imidlertid ingen grunn til å tro at Schankes tidligere tilknytning til G:son vil påvirke noen av beslutningene som hun tar. Schanke er ikke tilknyttet noen av de deltakende låtene eller artistene som opptrer, noe som betyr at hennes stemme vil bli avgitt i full uavhengighet og upartiskhet, i likhet med ethvert annet medlem av juryen.»

Vraket fra juryen

I fjor ble Per Sundnes vraket fra den norske fagjuryen, etter at den irske delegasjonen klaget Sundnes og den norske fagjuryen inn for EBU for brudd på reglene om uavhengighet.

Sundnes gjestet NRK-programmet «Adresse Kiev» i forkant av Eurovision-finalen samme år, noe NRK til slutt konkluderte med ikke var innafor uavhengighetsrammene som jurymedlemmene skal forholde seg til.

- Av egen erfaring er EBU utrolig strenge, sier Sundnes til Dagbladet.

Han tror at et annet land må klage inn den norske fagjuryen til EBU, som deretter må gjøre en ny vurdering, dersom Schankes kobling til G:son skal få konsekvenser.

- Jeg tror ikke folk går rundt og tenker på denne koblingen. Jeg har i hvert fall ikke gjort det. Det er synd om Norge ikke får Guri. Hun er den med mest erfaring, men regler er regler, sier den tidligere MGP-generalen.

- Det er derfor du skal ha en vara, fordi systemet er feilbarlig. Jeg ble offer for et system som fungerer. Jeg omfavner at det skal være likhet for loven, at en uhildet jury skal være en uhildet jury.

VANT I 2000: Hanne Haugsand (til venstre) vant den norske MGP-finalen i 2000 som medlem av trioen Charmed, sammen med Oddrun Valestrand og Lis Monica Nygård. 18 år seinere sitter Haugsand i den norske fagjuryen. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix
VANT I 2000: Hanne Haugsand (til venstre) vant den norske MGP-finalen i 2000 som medlem av trioen Charmed, sammen med Oddrun Valestrand og Lis Monica Nygård. 18 år seinere sitter Haugsand i den norske fagjuryen. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix Vis mer

I 2015 måtte Dagbladet-journalist Jan Thomas Holmlund trekke seg fra fagjuryen, etter at NRK hadde misforstått de offisielle juryreglene. Holmlund satt nemlig i juryen også i 2014, og det er ikke lov at enkeltmennesker sitter i juryen to år på rad.

MPG-profilen Alexander Stenerud tok Holmlunds plass.

Rapper, DJ og to artister

I tillegg til Schanke sitter rapper Steffen «Spira» Falch, DJ Andre Bravo, artist Ingeborg Walther og artist Hanne Haugsand i den norske fagjuryen.

Haugsand vant den norske MGP-finalen i 2000 som medlem av trioen Charmed, med låta «My Heart Goes Boom».

Walther kom på åttendeplass i TV 2s konkurranse «The Voice» i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media