Svensk favoritt

BOKHØSTEN

går inn i stormløpet mot julaften. Hvilke bøker havner under alle juletrær? Hvem blir bokhøstens norske vinner? Og hvilke bøker blir båret ut igjen i romjula for å bli byttet i nærmeste bokhandel?

EVA JOLYS

bok «Er det en slik verden vi vil ha?» har en framtredende plass på den siste bestselgerlista før julaften. Betyr dette at nordmenn i økende grad er opptatt av manglende etisk bevissthet i gråsonene av næringslivet? Ellers skal det registreres at norske lesere setter stor pris på å høre gode historier - også når de er diktet opp. Anne Karin Elstad, Frode Øverli, Jo Nesbø, Per Petterson, Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen viser med vidt forskjellige bøker at de fenger gjennom sin glede over å konstruere og formidle fortellinger.

ELLER HVA MED

Ruben Eliassen, forfatteren som med sin romanserie «Phenomena» har klart å fenge yngre lesere? Eliassen byr de utenlandske fantasy-bestselgerne nasjonal konkurranse, og det er en prestasjon i seg selv. Han ligger pent plassert på lista over bestselgende barnebøker som vi presenterer i dag.

SVENSKEN

Sven Nordquist har hele to bøker inne på denne lista, «Juleeventyr» og «Pannekakerøre». Mange kjenner Nordquist gjennom disse og andre bøker om gubben og katten, Pettson og Fidus. Nordquist (57) bor med kone, to barn og sju høns i Göksby i det nordlige Uppland. Han er utdannet arkitekt og har gjort alt fra å bygge hus til å lage tegnefilmer og jobbe med reklame. Så en dag deltok han i en konkurranse om beste billedbok - og vant. Det neste han gjorde var å finne opp gubben og katten i boka «Pannkakstårtan». Dermed var det gjort. Sju bøker om disse to har sett dagens lys.

OM SITT

litterære program sier Nordquist: «Bøkene om Pettson og Fidus utspiller seg i en avgrenset, idyllisk og trygg verden, der de små problemene som oppstår blir løst før boka slutter. Jeg tror trygghet er viktig for små barn. Verden skal være forståelig. I bunn og grunn er det slik jeg selv vil at det skal være.» Og meget snart er det jul.