Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gui Minha

Svensk forlegger pågrepet i Kina igjen

Pågrepet på et tog på vei til Beijing.

ARRESTERT: På plakaten til venstre henger et bilde av Gui Minhai. Foto: AFP / ANTHONY WALLACE / NTB Scanpix
ARRESTERT: På plakaten til venstre henger et bilde av Gui Minhai. Foto: AFP / ANTHONY WALLACE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser hans datter til The New York Times. Et titall sivilkledde politifolk pågrep Gui lørdag på et tog på vei til hovedstaden Beijing, ifølge datteren Angela Gui.

Pågripelsen skjedde ifølge avisa på dramatisk vis, foran øynene på to svenske diplomater som er stasjonert på konsulatet i Shanghai.

- Jeg vet bare at ting har tatt en veldig drastisk vending til det verre, sier Angela Gui på telefon fra Storbritannia, der hun studerer.

På vei til ambassaden

Faren var ifølge datteren på vei til den svenske ambassaden i Beijing for en helsesjekk etter å ha vist symptomer på sykdommen ALS.

Verken svenske eller kinesiske myndigheter vil kommentere saken overfor New York Times.

Etter pågripelsen ga kinesiske myndigheter de svenske diplomatene beskjed om at Gui er mistenkt for å ha delt hemmeligstemplet informasjon med svensk ambassadepersonell, og for å ha truffet dem uten tillatelse, ifølge avisa.

Forsvant i Thailand

Gui Minhai forsvant på mystisk vis 17. oktober 2015 da han forlot sin feriebolig i Pattaya i Thailand. Gui drev på denne tiden de to forlagene Mighty Current og Causeway Bay i Hongkong.

Han ble knyttet til utgivelse og salg av det som kunne oppfattes som regimekritiske og satiriske bøker som stilte ledelsen i Beijing i et dårlig lys.

I januar 2016 sto han fram på kinesisk TV og fortalte at han frivillige hadde reist til Kina for å sone straff for en trafikkulykke han hadde vært innblandet i.

I oktober i fjor ble det kjent at han var løslatt.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!