Svensk «hjemmekos»

Svensk sosialrealisme tilsatt svart humor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det som foregår bak nedrullede gardiner i det svenske folkhemmet har fortsatt strindbergske dimensjoner, skal vi tro Björn Runges film «Om jeg snur meg».

Konfliktstrengen dirrer til bristepunktet i dette hverdagsdramaet som best kan karakteriseres som sosialrealisme tilsatt galskap, desperasjon og - heldigvis - store doser svart humor.

Handlingen foregår over et døgn; det er tre parallelle sett av personer og konflikter som møtes avslutningsvis i et filmatisk fugleperspektiv uten egentlig å berøre hverandre.

En framgangsrik kirurg (Jakob Eklund) og hans hustru (Pernilla August) skal flytte og inviterer et nært vennepar på avskjedsmiddag. De barnløse gjestene bestemmer seg for å gjennomføre en nådeløs sannhetslek, og avslører at hun er vertens elskerinne og bærer hans barn. Han har overtatt vertens jobb og i hemmelighet kjøpt deres hus.

I en annen setting møter vi Anita (Ann Petrén), en middelaldrende og fraskilt kvinne som oppsøker sin oppigjengifte mann, binder ham til en stol og holder ham og hans nye, unge kone som gisler mens hun slynger ut sitt bitre kjærlighetshat mot mannen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.