Svensk journalist lei av Breivik i kulturdebatten

«En massemorder for mye».

MASSEMORDER: Jesper Högström er lei av at flere bruker Anders Behring Breivik som sammenligning til ulike personer i kulturdiskusjoner, og mener han er «en massemorder for mye». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MASSEMORDER: Jesper Högström er lei av at flere bruker Anders Behring Breivik som sammenligning til ulike personer i kulturdiskusjoner, og mener han er «en massemorder for mye». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den svenske journalisten Jesper Högström har skrevet kommentaren «En massemorder for mye», i avisa Expressen.

Han er lei av at Anders Behring Breivik til stadighet dukker opp i den svenske kulturdebatten. Högström nevner eksempler på svenske kulturpolitikere som har forsøkt å stille konkurrentene i dårlig lys ved å trekke sammenligninger med terroristen.

Journalisten mener at alle bør være forsiktige med å fordele skyld på et helt folkeslag for hva individuelle angripere finner på, og synes derfor at det ikke er noe grunnlag for å trekke frem Breivik i debatter. Spesielt i kulturdebatten.

Demoniserende - Vi må være forsiktige med å demonisere folkegrupper og beskrive dem i generaliserende termer, skriver han.

Högström kommenterer også klasseforskjeller og hatet som kan springe ut fra det. Han mener det er viktig å skille mellom teori og praksis. Hva som er en ideologi og tanke, og hva man faktisk gjør med den tanken.

- Det er forskjell på å hate de rike i teorien og å ta livet av alle med høy inntekt, nevner han som et eksempel.

Maria Sveland, forfatter og journalist, har tidligere sammenlignet den norske forfatteren, Karl Ove Knausgård, med Breivik. Dette synes heller ikke Högström noe om.

Grunnregel - Fordi det er et par stedet i andre del av Knausgårds «Min Kamp», der det står meninger som Sveland synes er antifeministiske, kommenterer han.

Og mange vil nok være enige med Högström i at det grunnlaget ikke er nok for en sammenligning mellom forfatteren og terroristen.

Når det gjelder den svenske kulturdebatten, forslår journalisten en enkel grunnregel: 

- Den neste som nevner Anders Behring Breivik har tapt.