Svensk jubel for Berlevåg

Filmen «Heftig og begeistret» har også bergtatt svenskene. I går kveld kunne en jublende glad Knut Erik Jensen motta den gjeveste prisen under Filmfestivalen i Göteborg.

- Jeg er hoppende glad. Dette betyr veldig mye for anerkjennelsen, og nå blir det forhåpentligvis lettere å jobbe videre, sier filmskaper Knut Erik Jensen til Dagbladet. Mens Berlevåg Mannsangforening i går hyllet Ellen Horn på Torshovteatret i Oslo, sto Jensen på podiet i Göteborg og mottok Göteborg-postens nordiske filmpris.

- Jeg skulle gjerne ha vært i Oslo sammen med koret og feiret der, sier en rørt Jensen.

I stedet ble det feiring i Göteborg før han i dag gjenforenes med sine nyslåtte skuespillere.

«Heftig og begeistret» er en dokumentar om Berlevåg Mannsangforening. Filmen handler om hvordan de ukentlige korøvelsene har vært et pusterom for mannfolkene i det vesle Finnmarks-samfunnet. Og om havet. Ikke minst viser den hva samhold, kameratskap og kultur betyr.

- Er du overrasket over at filmen har fått en slik overveldende mottakelse også i Sverige?

- På en måte forteller det at jo mer lokalt utgangspunktet er jo mer internasjonal kan filmen bli. Sånn sett har prisen vært en bekreftelse på at slike filmer kan lykkes, sier Jensen.

Svensk og finsk TV har allerede kjøpt filmen, og med anerkjennelsen i går kveld håper Jensen det skal bli lettere å få solgt «Heftig og begeistret» i andre land også.

Filmprisen er på 100 000 kroner.

- Hva skal du bruke pengene til?

- Foreløpig vet jeg ikke. Men denne prisen er en stor inspirasjon til å fortsette, sier Jensen.

I går kveld var han sammen med nære venner og samarbeidspartnere, produsent Tom Remlov fra Norsk Film, utøvende produsent Jan-Erik Gammleng og sin faste fotograf Svein Krøvel.

- Jeg skal feire, og ellers la «humla suse», sier den lykkelige prisvinneren.

HOPPENDE GLAD: Regissør Knut Erik Jensen gikk til topps i Göteborg.