Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk kino- gigant til Norge

Utenlandske kinoeiere er på vei inn på det norske kinomarkedet. Første prosjekt er en kjempekino på Lillestrøm, som skal snu strømmen og trekke publikum fra Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tar opp kampen

Når togturen til Lillestrøm om ikke lenge tar bare ti minutter, vil superkinoen være lett tilgjengelig for hovedstadens innbyggere.

- Innen 1. oktober 2000 har vi et privat kinosenter i Skedsmo kommune, sier kultursjef Roald Hansen.

Kommunen har satt som forutsetning at det skal bygges et stort kinokompleks. Det betyr rundt ti saler, butikker og kafeer.
- Vi har verken pengene, 70 millioner, eller kunnskapen til å stable et moderne kinosenter på beina, sier kultursjefen.

På svenske hender

Etter all sannsynlighet vil Svensk Filmindustri (SF), Nordens største kinoeier, drive Norges første utenlandskeide kino. Kultursjefen i Skedsmo har allerede besøkt SFs nye kompleks på Söder i Stockholm og er svært imponert. SF har et samarbeid med Romerike Boligbyggelag, som har tomt til rådighet i Lillestrøm.

- Vi vil lage opplevelsessentre, med gode kinosaler, kafeer og helst flere restauranter i nærheten, sier administrerende direktør Jan Bernhardsson i SF. Han vil ikke bekrefte at SF bygger kino før avtalen er i boks. Konsesjonen tildeles formelt først 1. september.

SF både distribuerer og produserer film, og tjener dessuten store penger på salg av popcorn, plakater og andre filmeffekter.

Konkurrenter

Sandrew Metronome, hvor Schibsted eier halvparten av aksjene, forsøker også å etablere seg i Norge.

- Vi ser Norden som ett marked, og vår filosofi er å være i de store byene. Vi bygger stort, med minst ti saler med den beste lyden og store lerret, sier konsernsjef Klas Olofsson. Han ønsker seg primært til Oslo sentrum, men avviser ikke at Lillestrøm kan være interessant. Næringsdrivende i Lillestrøm har vært i kontakt med Sandrew Metronome for å få et alternativ til SFs kinoplaner.

Foruten Oslo er særlig Stavanger og Drammen aktuelle satsingsområder for de utenlandske kinoselskapene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!