Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk kino krever feminist-test

«Star Wars», «Ringenes Herre» og «Harry Potter» stryker alle på testen.

 STRYKER I TEST:  Ringenes Herre er bare én av storfilmene som stryker på feminist-test. Her er skuespillerne Cate Blanchett og Elijah Wood, i en scene fra filmen. Foto: Stella Pictures
STRYKER I TEST: Ringenes Herre er bare én av storfilmene som stryker på feminist-test. Her er skuespillerne Cate Blanchett og Elijah Wood, i en scene fra filmen. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Det er vanlig at kinofilmer rangeres og gis aldersgrense basert på graden av vold, nakenhet og språkbruk.

Nå har også den svenske kinoen Bio Rio innført enda en ny form for rangering på filmene de viser, en såkalt Bechdel-test. Det skriver avisa The Guardian.

Testen ble laget av tegneserieskaperen Alison Bechdel i 1985. Dersom minst to kvinnelige skuespillere i en film har en dialog - som handler om noe annet enn menn, så er testen bestått. Da får filmen et A-merke av kinoen.

Savner kvinnehelter - Vi ser alt for sjelden en kvinnelig superhelt eller kvinnelig professor eller person som har interessante opplevelser og mestrer dem. Målet er å få flere kvinnerelaterte historier og perspektiver på kinolerretet, sier kinosjefen i Bio Rio, Ellen Tejle, til Associated Press.

I Sverige har rangeringa fått gode tilbakemeldinger, også fra det svenske filminstituttet. Tv-kanalen Viasat Film har også startet å bruke denne rangeringen, og skal allerede søndag 17. november ha en hel kveld med kun filmer som består testen.

Men testen og kinoen har også fått sterk kritikk. Flere påpeker at både testen og kinoen ikke gir noen garanti for verken en god historie eller feministisk budskap.

- Det er altfor mange filmer som består testen, som ikke hjelper samfunnet i det hele tatt med å bli mer likestilt eller bedre. Samtidig er det også filmer som ikke består som faktisk er fantastiske på nettopp det, sier den svenske filmanmelderen Hynek Pallas, ifølge The Guardian.

Storfilmer stryker Blant filmene som stryker er det flere kjente store filmer.

- Alle «Ringenes Herre»-filmene, alle «Star Wars»-filmene, «The Social» network, «Pulp Fiction» og alle unntatt én «Harry Potter»-film stryker i denne testen, sier kinosjef Tejle.

Det er imidlertid ikke kun et poeng at filmene skal bestå testen, men det skal være en faktor som er med på å vise skjevfordelingen mellom kjønnene på film.

-  Mange har nå åpnet øynene sine for temaet på grunn av dette tiltaket , sier Tejle.

Er det en god idé med feminist-testing av kinofilmer?
 Ja, det er på tide å gjøre de kvinnelige filmrollene mer fremtredende.
 Det er en fin tanke, men jeg tror ikke det har noe for seg.
 Nei, dette er bare tøv. Menn er bedre i fremtredende filmroller.
 Jeg har ingen mening om dette.