Svensk komet

GØTEBORG/OSLO (Dagbladet): Den nye svenske popkometen heter Håkan Hellström (26). Dagbladet traff ham på toget fra hjembyen til Oslo. - Jeg vil bare vekk fra Göteborg, sier Hellström.

CD-en «Känn ingen sorg för mig Göteborg» har gått i over 50000 eksemplarer i Sverige og gitt ham seks Grammy-nominasjoner. Nå står Norge for tur, og her har han fått en rekke 5-ere og 6-ere på terningen.

- I hele mitt liv har jeg hatt ett ønske: å komme vekk fra Göteborg. Jeg har knapt vært utenlands, og nesten aldri vært andre steder i Sverige enn Göteborg.

Plata handler om det: om å lengte etter noe annet, om å bryte opp. Men om gresset er grønnere på andre siden, vet han ikke.

Hos foreldrene

Toget rister i høy hastighet mot Oslo, og den unge mannen betror oss at han fremdeles bor hjemme hos foreldrene.

- Litt rart i min alder, men min trange leilighet gir meg klaustrofobi. Ikke rart jeg vil bort fra Göteborg.

Det er mye desperasjon og opprør i tekstene, men han hevder å ikke være inspirert av verken Ebba Grön eller Imperiet.

Hør bare på denne tekstlinja: «Jag sköt en hund när jag var fem/Gud minns mitt namn i himlen/Så nu är jag en hund själv/och någon borde skjuta mig.»

Så når jeg nevner The Smiths, nikker han energisk.

Jeg - en hund

- Morrissey (sangeren i The Smiths, journ.anm.) var som en oksygenmaske for meg i tenårene. Endelig møtte jeg noen som forsto meg, som var som meg. Streit rock og svensk pop har aldri vært min greie, jeg har vært mer opptatt av post-pønk.

Hellström har ikke gitt opp bandet sitt, Broder Daniel, som fikk gjennombrudd med tre låter i «Fucking Åmål»-filmen.

- Jeg hadde ikke drømt om en solokarriere. Bare spilte inn noen låter som plutselig alle plateselskapene sloss om. Seks Grammys, og nå står Norge for tur.

Fantastisk! Selv om jeg fremdeles føler meg som en hund.

<B>PÅ TOGET:</B>Håkan Hellstrõm og bandet hans Broder Daniel har tre låter på filmen "Fucking Åmal". Nå har han gått solo med stor suksess - og tatt toget til Oslo.